Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 2:3Hotovo. Hrdina Berdych udolal Wawrinku a poslal Českou republiku do čtvrtfinále Davis Cupu

Aktualizováno

Skvělé! Čeští tenisté dokázali i bez zraněného tahouna Radka Štěpánka vyřadit v prvním kole Davisova poháru v Ženevě Švýcarsko a postoupili do čtvrtfinále, k němuž pocestují do dalekého Kazachstánu. V neděli přidal rozhodující třetí bod pro obhájce trofeje Tomáš Berdych, jenž zdolal Stanislase Wawrinku po setech 6:3, 6:4, 3:6 a 7:6(5). Opora českého daviscupového týmu se tak na celkové výhře 3:2 podílela na všech třech bodech.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Radost českého realizačního týmu po výhře Tomáše Berdycha nad Stanislasem Wawrinkou.

Článek
Fotogalerie

Švýcaři tak prodloužili čekání na postup přes první kolo už na devět let, zatímco Češi mohou dál snít o obhajobě senzačního loňského triumfu. Hrdina celého duelu Tomáš Berdych strávil za sobotu a neděli na kurtu dohromady deset a půl hodiny, v nichž dokázal doslova vydřít dvě výhry.

„I po tom zápřahu se cítím fyzicky dobře. Včera jsme udělali s týmem dobrou práci a dokázal jsem se na dnešek výborně připravit.  Na Stana se mi nikdy moc nedařilo, jeho hra mi nesedí, ale tentokrát jsem proti němu předvedl nejlepší výkon ze všech vzájmených zápasů," radoval se šestý hráč světa po vítězství nad neoblíbeným soupeřem, s nímž srovnal vzájemnou bilanci na 5:5.

Berdych začal lépe

Jedničky obou týmu si po vyčerpávající sedmihodinové sobotní čtyřhře moc neodpočinuly, hned krátce po nedělním odpoledni nastoupily znovu do dvouhry.  Psychicky navrch měl mít po sobotní výhře jednoznačně Tomáš Berdych, jenž také zvládl lépe vstup do utkání.

Hned na úvod sice musel za stavu 15:40 odvracet dva brejkboly, na něž však odpověděl výborným prvním servisem a gem ukončil ve svůj prospěch těžkým volejem.

Český hráč se snažil soupeře rozběhat a útočit přes jeho forhend, což se mu vyplácelo. Ve druhém gemu dostal brejkovou šanci, kterou také po dlouhé výměně využil. Svůj servis si pak i přes další dva brejkboly Švýcara podržel a první sadu vyhrál 6:3. Zápas byl však dál poměrně vyrovnaný, převaha se přelévala z jedné strany na druhou.

V polovině druhé sady Berdych opět prolomil servis Švýcara, když parádními forhendy svého protivníka doslova umlátil. Vzápětí si sice kvůli zbytečným chybám sám prohrál podání, jenže v koncovce setu zahrál opět výborně na returnu, znovu Wawrinku „brejknul" a set už doservíroval.

Wawrinka se nevzdal a zápas zdramatizoval

Postup českého týmu byl rázem na dosah, jenže bojovný Švýcar se rozhodně nemínil vzdát. Berdych si sám zkomplikoval situaci, když dvojchybou nabídl soupeři brejkbol. Rozhodčí následně nesmyslně nechal opakovat dobrý servis českého hráče, přestože žádný z čárových nehlásil aut. Opakovanou výměnu vyhrál Švýcar, jenž utekl do trháku.

Wawrinka se rázem dostával do větší pohody, třetí sadu vyhrál 6:3 a zápas zdramatizoval. Čtvrtý set pak dlouho nabízel mimořádně vyrovnaný boj, ani jeden z hráčů se nepouštěl do rizika, i Tomáš Berdych trpělivě čekal v dlouhých výměnách na svoji šanci.

Set nakonec nepřinesl ani jeden brejkbol a rozhodnout tak musel tie-brek. Do něj měl horší vstup český tenista, jenž příliš dlouhým bekhendem při svém servisu pustil Wawrinku do minibrejku. Ten mohl záhy zlikvidovat, jenže nabíhaný forhendový volej z nadějné pozice poslal do sítě.

Jenže za stavu 5:2 se nadechl Berdych k velkému obratu a díky aktivní agresivní hře sérií pěti vítězných výměn zápas ukončil.

Již za rozhodnutého stavu nastoupil v závěrečné dvouhře ke své daviscupové premiéře někdejší nejlepší junior světa Jiří Veselý proti Henri Laaksonenovi, proti němuž vyhrál první sadu suverénně 6:0, jenže Švýcar dokázal po setech 6:3 a 6:1 zápas otočit a upravit porážku Švýcarů na konečných 2:3.

Davis Cup, 1. kolo
Švýcarsko - Česká republika 2:3
Wawrinka - Berdych 3:6, 4:6, 6:3, 6:7(5)on-line
Laaksonen - Veselý 0:6, 6:3 a 6:1

Reklama