Hlavní obsah

Wawrinka Berdychovi nesedí. Bude ještě těžké Švýcary dorazit, myslí si Navrátil

Ženeva
Aktualizováno

Už zažil situaci, kdy byl po sobotě stav 2:1 pro české tenisty, přesto jim celkové vítězství uniklo. Proto je Jaroslav Navrátil zatím ještě hodně opatrný. „Speciálně Tomáš to bude mít těžké,“ říká daviscupový kapitán před zápasem týmových jedniček, v němž dnes od 12.30 hodin nastoupí v ženevské hale Palexpo Tomáš Berdych proti Stanislasi Wawrinkovi. K postupu do čtvrtfinále schází hostům už jen bod.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych (vpravo) a daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

Článek
Fotogalerie

Jenomže sedmnáctý hráč světa od začátku roku chytil možná životní formu. Na Australian Open Wawrinka pět hodin trápil nejlepšího tenistu žebříčku ATP Novaka Djokoviče, v úvodní daviscupové dvouhře pak v poklidu rozebral i Lukáše Rosola.

„Wawrinka je sice unavený, ale je to buldok," prohlásil s obavami v hlase Navrátil, jenž má špatné vzpomínky na semifinále 2010 se Srbskem i první kolo 2011 s Kazachstánem. V obou případech to bylo po druhém dnu 2:1 pro Česko, náskok i postup se ale v neděli rozplynuly.

„Tomáš toho bude mít dost, on má tělo úplně jinak postavené než Wawrinka. Chytala ho krční páteř, ale doufám, že ho fyzioterapeuti dohromady dají a půjdeme do zápasu s tím, že ten bod udělá," doufá Navrátil.

Berdych poslední tři zápasy s Wawrinkou prohrál

Jenomže Wawrinka, to není zrovna Berdychův oblíbený sok. Se Švýcarem má bilanci 4:5, poslední tři vzájemné duely dokonce prohrál. „Jeho bekhend je hodně nepříjemný. Když mu to jde, má hodně variant, co z té strany zahrát, ale viděl jsem ho taky v pár zápasech, kdy to nebylo ono. Když se trošku necítí, tak se z té výhody stává velká nevýhoda," potvrdil Berdych.

V případě, že by český lídr souboj jedniček prohrál, přesune se břemeno odpovědnosti na Lukáše Rosola, jenže za stavu 2:2 na kurt v Davis Cupu ještě nikdy nešel. „Určitě na to myslím," připustil Navrátil.

„Lukáš ale s Wawrinkou neodehrál úplně špatný zápas. Má sice jednostrannou hru, jenže to se nedá změnit. Když jsou dva rozehraní, tak je těžké zabudovat do zápasu dalšího hráče. V úvahu by přicházel jen Minář. Ale bude když Rosol v pořádku, nemám důvod nic měnit," řekl Navrátil. „Kdyby Tomáš náhodou nevyhrál, tak jsem připraven nechat na kurtu všechno," ujistil Rosol.

Reklama