Hlavní obsah

Berdych nám zničil sen! Herkules Wawrinka bojoval marně, naříkají ve Švýcarsku

I bez své nejzářivější hvězdy Rogera Federera se pustili švýcarští tenisté do souboje s Českou republikou mimořádně statečně. Tamní média po daviscupové porážce 2:3 oceňují bojovnost týmu postaveném na Stanislasi Wawrinkovi, která však ani tentokrát nestačila na postup do druhého kola prestižní týmové soutěže.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Švýcar Stanislas Wawrinka vzteky mrštil raketou po porážce od Tomáše Berdycha.

Článek

„Berdych nás vyvedl ze snu. Švýcarsko dostal na kolena," píše například deník Blick. „Daviscupové drama v Ženevě skončilo bez happy endu. Tragický hrdina bojoval dvanáct hodin, což ale přineslo jen smutný pád," napsal list o marném boji Stanislase Wawrinky.

Na sedmnáctého hráče světa přitom Švýcaři hodně spoléhali. Z Australian Open si přivezl výtečnou formu a jeho styl navíc dlouhodobě české jedničce Tomáši Berdychovi vůbec nesedí.

V pátek podle očekávání smetl Lukáše Rosola a v sobotu se bil v sedmihodinovém deblovém maratónu, který nakonec ukončil jeho parťák Marco Chiudinelli dvojchybou, což České republice zajistilo zřejmě klíčový bod celého klání.

Marný Herkulův boj

Ani v nedělní dvouhře proti Berdychovi se Wawrinka nevzdával, byť prohrával 0:2 na sety. Dokázal vyhrát třetí sadu a ve čtvrtém vedl v tie-breaku už 5:2. Český hráč ale šňůrou pěti bodů zápas ukončil, čímž poslal Čechy do čtvrtfinále a Švýcary opět do baráže.

„Marný boj Herkula Stanislase Wawrinky," přirovnává snahu rodáka z Lausanne k antickému hrdinovi server 24heures.ch.  On-line deník také připomíná, že Švýcaři od roku 1999 nedokázali vyhrát daviscupový duel v elitní světové skupině bez účasti Rogera Federera. „Naposledy se to povedlo v roce 2004, když se muž se sedmnácti grandslamovými tituly uráčil navštívit Rumunsko," upozorňuje server na poslední a už devět let starý postup do čtvrtfinále.

Wawrinka na rozdíl od svého krajana reprezentační zápasy prožívá mnohem více. I přes vyčerpávající sobotní duel byl v neděli připraven bít se s Berdychem další hodiny, aby vydřel pro svoji zem další naději na postup.

„Pro mě je tohle hrozně důležitá soutěž, protože hraji za svoji vlast. Jsem hrdý, že jsem mohl nastoupit. Byl jsem připraven rvát se i v pátém setu (proti Berdychovi). Teď to ale pro mě není jednoduché. Celý víkend jsme se drželi, ale nakonec jsme padli. Jsem strašně smutný," cituje slova týmové jedničky swisstennis.ch.

„Věděli jsme, že celý duel bude těžký, ale určitě jsme měli šance uspět. Ze čtyřhry i ze zápasu proti Berdychovi jsme mohli vytěžit dva body. Rozhodli možná jejich větší zkušenosti v této soutěži. Berdych každopádně zahrál lépe než já. Trefuje rány z obou stran a má hodně účinný servis. Jen málo hráčům se podaří vnutit mu vlastní hru, " dodal Wawrinka, jenž po porážce od českého hráče vzteky rozmlátil raketu.

Podobně mluvil i kapitán poraženého celku Severin Lüthi. „Přestože jsme nebyli favority, teď prožíváme velké zklamání. Naším cílem rozhodně nebylo sehrát rekordní zápasy a pak prohrát. Toužili jsme přes Čechy postoupit," neskrýval smutek kapitán Švýcarů.

Reklama

Související témata: