Hlavní obsah

Česko - Austrálie 4:0Bravo! Tenistky prošly do semifinále Fed Cupu, lvice Kvitová je poslala proti Italkám

Ostrava
Aktualizováno

České tenistky usilující ve Fed Cupu o "zlatý hattrick" postoupily popáté v řadě mezi nejlepší čtyři družstva soutěže. V ostravské ČEZ Aréně zdolaly silnou Austrálii 4:0, přičemž během celého víkendu ztratily jen jediný set. Po sobotních úvodních výhrách získala v neděli rozhodující třetí bod v souboji jedniček obou týmů Petra Kvitová po vítězství nad Samanthou Stosurovou 2:6, 7:6 a 6:4, přestože ve druhé sadě čelila mečbolu soupeřky. Skóre uzavřely triumfem v závěrečné čtyřhře Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dobojováno! Petra Kvitová se raduje po vítězném míči proti Samantě Stosurové.

Článek
Fotogalerie

České tenistky vyhrály už sedmý zápas za sebou a k semifinále soutěže (20. a 21. dubna)  pocestují do Itálie. V Rimini rozhodla za nerozhodného stavu 2:2 po dvouhrách o triumfu domácích tenistek nad USA až závěrečná čtyřhra, v níž Sara Erraniová s Robertou Vinciovou zvítězily nad párem Huberová, Lepchenková 6:2, 6:2.  Druhou semifinálovou dvojici tvoří Rusko a Slovensko.

Nepokazila si bilanci

Kvitová všechna tři předchozí utkání se světovou devítkou Stosurovou vyhrála, ale v neděli zahájila stejně nervózně a nejistě jako v sobotu proti Jarmile Gajdošové. Ke všemu ji až příliš často zradil i servis (prohrála ho pětkrát za sebou a celkem nasbírala devět dvojchyb!), a tak nebylo divu, že devátá hráčka světového žebříčku WTA v šesté a osmé hře podání české jedničce prolomila a v pohodě si za 27 minut došla pro zisk první sady.

V úvodu druhého dějství nebylo podání výhodou. Třikrát v řadě ho ztratily Kvitová i Stosurová, teprve od sedmé hry jako by se obě tenistky vzpamatovaly a za stavu 4:5 a 30:40 musela rodačka z Bílovce odvracet první mečbol. A povedlo se jí to přímým bodem ze servisu.

Tento okamžik, jako by wimbledonskou vítězku definitivně uklidnil. V tie-breaku si za stavu 0:2 vybojovala šesti vítěznými míči v řadě rozhodující náskok a poslala zápas do rozhodujícího dějství.

V něm se dvaadvacetiletá česká tenistka rozjela. Začala vítěznými údery trefovat kurt, dvakrát prolomila o šest let starší Australance podání a vedla už 5:0. Zdálo se, že už jí nic nestojí v cestě, ale Stosurová ještě dokázala utkání pořádně zdramatizovat. Až v desáté hře prolomila světová osmička soupeřce znovu servis a dala výběru trenéra Petra Pály pečeť na postup do semifinále Fed Cupu.

Čtyřhra podtrhla úspěch

Za rozhodnutého stavu se v Ostravě podle nových pravidel už nehrála čtvrtá dvouhra mezi Lucií Šafářovou a Jarmilou Gajdošovou. Ke slovu přišla rovnou závěrečná čtyřhra, v níž se utkaly Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou s finalistkami deblu na Australian Open Casey Dellacquaovou a šestnáctiletou Ashleigh Bartyovou. České duo si zápas bez nervů užilo a v první sadě dokonce nadělilo soupeřkám "kanára". V druhé odvrátily H+H setbol a i pátý tie-break víkendu následně patřil českému týmu.

Zápas 1. kola Světové skupiny tenisového Fed Cupu v Ostravě (ČEZ Arena, tvrdý povrch):
Česko - Austrálie 4:0
Sobota:
Kvitová - Gajdošová 7:6 (7:2), 6:3
Šafářová - Stosurová 7:6 (8:6), 7:6 (7:4).
Neděle:
Kvitová - Stosurová 2:6, 7:6 (7:3), 6:4
Hlaváčková,Hradecká - Dellacquaová, Bartyová 6:0, 7:6 (7:1)on-line
První kolo Světové skupiny tenisového Fed Cupu:
Moskva: Rusko - Japonsko 3:2
Vesninová - Moritaová 4:6, 1:6, Makarovová - Dateová-Krummová 6:1, 6:1, Makarovová, Vesninová - Doiová, Moritaová 6:2, 6:2.
Niš: Srbsko - Slovensko 2:3
Jovanovská - Čepelová 7:5, 5:7, 9:11, Doloncová - Hantuchová 3:6, 2:6, Doloncová, Kruničová - Čepelová, Rybáriková skreč Slovensko.
Rimini: Itálie - USA 3:2
Erraniová - Lepchenková 5:7, 2:6, Vinciová - Hamptonová 6:2, 4:6, 6:1, Vinciová, Erraniová - Huberová, Lepchenková 6:2, 6:2.
Semifinálové dvojice: Itálie - ČR, Rusko - Slovensko. Semifinále se uskuteční 20. a 21. dubna.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori