Hlavní obsah

Stop pro Záhlavovou-Strýcovou. Tenistka dostala půlroční trest za doping

Na půl roku zastavenou činnost za dopingový nález během říjnového turnaje v Lucemburku má česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová. Podle Mezinárodní tenisové federace (ITF) měla v těle zakázaný stimulant sibutramin. Česká hráčka záměrné užití látky popřela, podle její verze byl obsažen v potravinovém doplňku Acai Berry Thin. Trest jí vyprší 15. dubna.

Foto: Sebastien Pirlet, Právo

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová

Článek

Šestadvacetiletá česká tenistka, které patří 124. místo ve světovém žebříčku WTA, vypadla na turnaji v Lucemburku v prvním kole. Její vzorek antidopingoví komisaři poslali k analýze do Montrealu. ITF její tvrzení nezpochybnila, ale za porušení dopingových pravidel jí zpětně zastavila činnost od 16. října.

Po turnaji v Lucemburku Záhlavová-Strýcová nastoupila ještě na akci ITF v německém Ismaningu. Z obou turnajů nyní byla diskvalifikována a musí vrátit prémie.

Jako poslední byl z českých tenistů za doping potrestán Ivo Minář, který dostal v roce 2009 trest na osm měsíců za nepovolený potravinový doplněk odbourávající tuky. Před ním byl z dopingu obviněn Bohdan Ulihrach v roce 2003, ale dvouletý trest za užití nandrolonu mu byl zrušen, protože látku obsahovaly schválené energetické tyčinky.

Výběr nejznámějších dopingových případů českých sportovců za posledních pět let:
Červenec 2008 - Kvůli pozitivnímu testu na marihuanu byl tříměsíčním zákazem činnosti potrestán lukostřelec Milan Andreas, který tak přišel o účast na olympiádě v Pekingu.
Srpen 2008 - Cyklista Ondřej Sosenka měl na mistrovství republiky pozitivní test na zakázanou látku metamfetamin a byl potrestán dvouletým zákazem činnosti.
Duben 2009 - Brankář házenkářské reprezentace Martin Galia byl potrestán půlročním zákazem činnosti poté, co byla v jeho těle odhalena nepovolená látka octopamin.
Srpen 2009 - Tenista Ivo Minář měl pozitivní test při daviscupovém utkání s Argentinou, kvůli užití metylhexanaminu dostal zákaz činnosti na osm měsíců. Na elitní okruh ATP se vrátil v červenci 2012.
Září 2010 - Koulař Remigius Machura mladší dostal dvouletý trest zákazu startu kvůli pozitivnímu dopingovému testu na růstový hormon.
Září 2011 - Žižkovský fotbalista Petr Zapalač měl po zápase 7. kola první ligy s Teplicemi pozitivní dopingový nález. Zapalač, který do zápasu ani nezasáhl, se hájil tvrzením, že zakázanou látku užil bez svého vědomí, když si bral prášek na potlačení alergických reakcí. Za doping dostal trest 18 měsíců.
Únor 2012 - Fotbalista Viktorie Plzeň David Bystroň měl po utkání základní skupiny Ligy mistrů s Borisovem pozitivní dopingový test (podle spekulací na metamfetamin, který je známější jako pervitin) a byl potrestán dvouletým zákazem startu.
Březen 2012 - Plavec Michal Rubáček dostal za dopingový nález na metylhexanamin z mistrovství republiky v krátkém bazénu dvouletý zákaz činnosti.
Květen 2012 - Automobilový jezdec Tomáš Enge měl podruhé v kariéře pozitivní dopingový nález. Kontrolou neprošel při závodu okruhového MS GT1 v Navaře. Za to, že měl v těle zakázaný stimulant, dostal počátkem srpna zákaz startu na 18 měsíců. Enge tehdy pozitivní nález vysvětlil užitím léku na dlouhodobé problémy s oběhovým systémem.
- Kajakář Jan Štěrba měl na olympijské kvalifikaci v Poznani pozitivní dopingový nález na stimulant beta-metylfenyletylamin, který nicméně nebyl v seznamu zakázaných látek. Od antidopingové komise Mezinárodní kanoistické federace (ICF) dostal zákaz startu na šest měsíců. Po odvolání mu arbitrážní komise trest zrušila, ale vedení ICF se proti tomu odvolalo. Případ nakonec řešil Sportovní arbitrážní soud v Londýně, který Štěrbovi udělil pouze napomenutí, a ten tak mohl závodit na loňské olympiádě.
Červen 2012 - Cyklistka Jana Horáková dostala dvouletý zákaz startu za to, že na MS horských kol ve švýcarském Champéry v září 2011 měla pozitivní dopingový test na clenbuterol. Českou jezdkyni před trestem neuchránil ani fakt, že krátce před MS podstoupila jiný dopingový test, který byl negativní.
Říjen 2012 - Během říjnového turnaje v Lucemburku měla česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová pozitivní dopingový test. Podle Mezinárodní tenisové federace (ITF) měla v těle zakázaný stimulant sibutramin. Dnes za to byla potrestána půlročním zastavením činnosti.

Reklama