Hlavní obsah

Berdych - Federer 3:6, 7:6, 6:4Berdycha nezastavil v Dubaji ani Federer. Český tenista odvrátil tři mečboly a ve finále vyzve Djokoviče

Dubaj
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych porazil na turnaji v Dubaji v napínavém semifinále obhájce titulu Švýcara Rogera Federera 3:6, 7:6, 6:4 a stejně jako před týdnem v Marseille postoupil do finále, kde vyzve Novaka Djokoviče ze Srbska. Světová jednička zdolala v prvním semifinále Argentince Juana Martína del Potra 6:3 a 7:6.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych se raduje v Dubaji z vítězství nad Švýcarem Rogerem Federerem.

Článek
Fotogalerie

Už ve třetím gemu první sady se Berdych propracoval k dvěma brejkbolům, Federer ale nebezpečí ztráty servisu zažehnal. Následně čelil stejné hrozbě i český hráč, Švýcar měl dokonce tři brejkboly, ani jeden však nevyužil.

Klíčový moment prvního setu přišel při Berdychově podání za stavu 3:4. Rodák z Valašského Meziříčí se nejprve dopustil dvojchyby a promarnil tak gembol. Zaváhání na servisu Švýcar využil, hned vzápětí si totiž vytvořil brejkbol, který proměnil poté, co Berdych nasměroval míč forhendem do sítě. Světová dvojka se už o vítězství nenechala připravit a čistou hrou ukončila první sadu.

Pět tisíc fanoušků v hledišti, kteří fandili převážně Švýcarovi, bylo nadšených. Druhý set ale patřil Berdychovi. Tomu se podařilo prolomit podání soupeře a za stavu 5:3 servíroval na vítězství v setu. Jenže šanci nezužitkoval a dramatickou sadu musel rozřešit až tie-break. V něm měl Švýcar tři mečboly, český tenista ale všechny odvrátil a nakonec zkrácenou hru ovládl v poměru 10:8.

"Při každém bodu jsem si věřil. Nekoukal jsem na skóre a šel míč po míči. A fungovalo to.Tuhle taktiku chci dodržovat v každém utkání," řekl Berdych.

Ve finále vyzve Djokoviče

Berdycha úspěšně zvládnutá koncovka druhého setu povzbudila, protivníka zatlačil a v páté hře závěrečné sady mu vzal podání. Brejk si posléze udržoval, dva mečboly za stavu 5:3 při Federerově servisu sice ještě neproměnil, při vlastním podání však zápas po dvou hodinách a 19 minutách již dokázal ukončit.

Berdych se na turnaji ve Spojených arabských emirátech probojoval do finále poprvé v kariéře. Švýcara zdolal v sedmnáctém vzájemném duelu pošesté. "Prohrát takový zápas je mrzuté, ale Tomáš to dokázal dobře otočit," řekl Federer. "Velmi dlouho jsem hrál dobře, měl jsem to na raketě, ale nakonec tady musím vysvětlovat, proč jsem nezvládl trefit dva údery. Jsem z toho opravdu rozladěný," dodal.

Nadšení neskrýval Tomáš Berdych, který švýcarského soka porazil podruhé v řadě. "Vyhrát tenhle zápas je opravdu úžasné a mám skvělý pocit ze své hry," sdělil Berdych na webu ATP Tour po výhře, z které měl už na kurtu velkou radost.

"Bylo to o jednom jediném míči, který jsem dokázal zahrát lépe než on. Z mého pohledu byl zápas oslavou tenisu. S Rogerem hraju moc rád, protože toho tolik dokázal," řekl sedmadvacetiletý české daviscupový reprezentant.

Ve finále turnaje ve Spojených arabských emirátech narazí na nasazenou jedničku Djokoviče, kterého porazil z 13 zápasů jen jednou a už s ním prohrál desetkrát po sobě.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2 000 000 dolarů):
Berdych (3-ČR) - Federer (2-Švýc.) 3:6, 7:6 (10:8), 6:4on-line
Djokovič (1-Srb.) - Del Potro (4-Arg.) 6:3, 7:6 (7:4).

Reklama