Hlavní obsah

Suková nebyla vybrána do tenisové Síně slávy. Selekcí neprošel ani Stich

Newport

Helena Suková nebyla přijata do tenisové Síně slávy v Newportu. Vítězka 14 grandslamových titulů ve čtyřhře a mixu byla nominována loni v září, stejně jako wimbledonský vítěz Michael Stich z Německa ale neprošla výběrem po několikaměsíčním hlasování novinářů. V pondělí to oznámili představitelé Síně slávy.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Helena Suková

Článek

V kategorii bývalých hráčů tak bude 13. července z trojice nominovaných uvedena jen patnáctinásobná grandslamová šampiónka Martina Hingisová ze Švýcarska. V kategorii takzvaných "přispěvatelů" přibudou do Síně slávy Cliff Drysdale, Charlie Pasarell a Ion Tiriac. Již v lednu bylo ohlášeno přijetí bývalé australské hvězdy 30.-50. let minulého století Thelmy Coyneové-Longové.

Osmačtyřicetiletá Suková během kariéry vyhrála devět grandslamů v dámské čtyřhře a dalších pět přidala ve smíšené. Ve dvouhře bývalá světová čtyřka zaznamenala deset turnajových triumfů a na grandslamech byly jejím nejlepším výsledkem postupy do finále Australian Open (1984, 1989) a US Open (1986 a 1993). Ve sbírce má stříbrné olympijské medaile ze Soulu 1988 a Atlanty 1986 a tehdejšímu Československu pomohla v 80. letech ke čtyřem triumfům ve Fed Cupu.

Sedmička Čechů se nemění

V tenisové Síni slávy tak zůstane po nepřijetí Sukové sedm Čechů: její bývalá deblová partnerka Jana Novotná, Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Jaroslav Drobný, Ivan Lendl, Jan Kodeš a Karel Koželuh, který do ní byl uveden jako dosud poslední český rodák v roce 2006.

Švýcarka s českými kořeny Hingisová vyhrála pět grandslamů a celkem 43 turnajů ve dvouhře. V roce 1997 se stala v 17 letech nejmladší světovou jedničkou. Kariéru rodačka z Košic původně ukončila kvůli častým zdravotním potížím v roce 2002, posléze se ale na okruh WTA vrátila a velkému tenisu dala sbohem o pět let později, když dostala dvouletý distanc za pozitivní test na kokain během Wimbledonu.

Další přijatí Drysdale a Pasarell jsou bývalí tenisté, kteří se podíleli v 70. letech na založení mužské profesionální ATP Tour. Rumun Tiriac po skončení úspěšné tenisové kariéry působil jako trenér, manažer a promotér turnajů. Coby majitel turnaje v Madridu se loni postaral o pozdvižení zavedením kontroverzní modré antuky.

Reklama