Hlavní obsah

Wimbledonská vítězka Novotná začala trénovat Bartoliovou

Bývalá vynikající česká tenistka Jana Novotná se vydala na trenérskou dráhu. Svěřenkyní wimbledonské vítězky z roku 1998 se stala světová jedenáctka Marion Bartoliová. Francouzská tenistka potvrdila angažování Novotné po postupu do třetího kola na turnaji v Indian Wells. "Rozhodnutí padlo po (únorovém) turnaji v Dubaji," uvedla Bartoliová.

Foto: www2.raisport.rai.it

Jana Novotná v dobách své největší slávy.

Článek

V Dubaji jí ještě radila francouzská fedcupová kapitánka a bývalá světová jednička Amélie Mauresmová. Bartoliová však upozorňovala, že potřebuje kouče na plný úvazek, poté co se rozešla s otcem Walterem, jenž ji trénoval od šesti let.

Spolu s Novotnou povede vítězku sedmi turnajů WTA Polka Iwona Kuczynská, jež bude mít na starosti především trénink a techniku. "Jana zná samozřejmě tenis hodně dobře. Ví, jaký to je pocit být na kurtu," řekla Bartoliová k počínající spolupráci, která zatím trvá pouze několik dnů.

Čtyřiačtyřicetiletá Novotná během dvanáctiletého působení na WTA Tour vyhrála 24 turnajů ve dvouhře. V roce 1998 se dočkala vysněného wimbledonského titulu, poté co předtím dvakrát na londýnské trávě neuspěla ve finále. Také Bartoliová má za sebou prohrané wimbledonské finále, z roku 2007.

Upřednostňuje styl servis-volej

Novotná, typická představitelka stylu servis-volej, vystoupala v singlovém žebříčku na druhé místo a získala tři olympijské medaile. Od roku 2005 je jako jedna ze sedmi Čechů členkou tenisové Síně slávy.

Nyní se stala také druhou českou tenisovou legendou, která aktuálně vede na profesionálním okruhu jednoho z elitních hráčů. Loni začal trénovat Ivan Lendl britského tenistu Andyho Murrayho, jenž pod jeho vedením získal olympijské zlato a na US Open vyhrál svůj první grandslam.

Reklama