Hlavní obsah

Djokoviče vyzve v Indian Wells jeho poslední přemožitel. Zopakuje Querrey senzaci?

Indian Wells

Mužský tenisový turnaj v americkém Indian Wells se přehoupl do své druhé poloviny, a protože všichni velcí favorité jsou stále ve hře, mohou se fanoušci v jeho závěru těšit na napínavé bitvy gigantů. Jedna taková se rýsuje už na semifinále, v němž by se mohli potkat finalisté letošního Australian Open Andy Murray a Novak Djokovič. Oba borci však potřebují zvládnout ještě dva zápasy a zejména světovou jedničku nečeká vůbec snadný úkol. Jeho osmifinálovým protivníkem bude domácí Sam Querrey, jemuž v posledním vzájemném měření sil podlehl ve třech setech.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič na turnaji v Indian Wells.

Článek

Hlavní favorit zatím neprochází turnajem, který je součástí série ATP Masters 1000, úplně hladce. Ve druhém kole ztratil set s Italem Fabiem Fogninim a jednoduché to neměl ani v následném duelu s Bulharem Grigorem Dimitrovem. V první sadě totiž prohrával už 2:5, přesto nakonec dokázal srovnat a v tie breaku zvítězit.

"Grigor začal velmi dobře, ale pak mi čtyřmi dvojchybami nabídl možnost jít do brejku. Ve druhém setu mi zase k dvěma brejkům pomohly jeho nevynucené chyby, takže jsem se snažil být trpělivý a klidný. Čekal jsem na šanci," hodnotil duel pro oficiální internetové stránky turnaje Novak Djokovič.

Rodáka z Bělehradu nyní prověří Sam Querrey, který ho loni v Paříži na tvrdém povrchu porazil 2:1 na sety, byť mu Djokovič uštědřil v první sadě kanára. Pětadvacetiletý Američan s dělovým servisem připravil Srbovi jedinou porážku od loňského US Open a přílišný respekt k těžkému sokovi nechová ani tentokrát.

Djokovič - Querrey, vzájemná bilance:
2. kolo halového turnaje Masters v Paříži, tvrdý povrch (31.10.2012)
Querrey - Djokovič 0:6, 7:6(5), 6:4
3. kolo Rogers Cupu v Torontu, tvrdý povrch (10.8.2012)
Querrey - Djokovič 4:6, 4:6
1. kolo Davis Cupu v Bělehradu, antuka (5.3.2010)
Querrey - Djokovič 2:6, 6:7(4), 6:2, 3:6
Čtvrtfinále turnaje Masters v Monte Carlu, antuka (25.4.2008)
Querrey - Djokovič 4:6, 0:6
3. kolo Australian Open v Melbourne, tvrdý povrch (19.1.2008)
Querrey - Djokovič 3:6, 1:6, 3:6.

"Půjdu do toho a prostě budu doufat, že zahraju dobře. Věřím, že budu v utkání agresivní. Půjdu si to na kurt užít. Pokusím se ho porazit. Možná budu muset na dvorci dělat věci, které nemám rád. Doufám však, že se mi to vyplatí," uvedl Sam Querrey.

Rodák ze San Franciska se prodral mezi šestnáct nejlepších hráčů kalifornského podniku po napínavém střetnutí s Marinko Matosevicem. Houževnatého Australana nakonec udolal po téměř třech hodinách a po závěrečném míči měl dvojnásobnou radost. V pondělním žebříčku se totiž stane novou americkou jedničkou. "Znamená to pro mě hodně. Je to skvělý pocit," přiznal urostlý tenista.

Překvapí Querrey světovou jedničku i podruhé?

Djokovič zatím nenašel v letošním roce přemožitele. Všech patnáct zápasů opanoval. Poslední, kdo na suverénního Srba našel recept, byl právě Querrey. "Porazil jsem ho čtyřikrát nebo pětkrát. Ano, on vyhrál poslední souboj v hale, ale byly tam odlišné podmínky a okolnosti. Má skvělý servis a hru. Bude hrát před vlastním publikem. Tak uvidíme," nechal se slyšet Djokovič, který v Indian Wells touží po sedmatřicátém titulu na okruhu ATP.

Na Djokovičův skalp si v Kalifornii brousí zuby i Andy Murray, jenž prahne Srbovi oplatit finálovou porážku z Melbourne. Svěřence trenéra Ivana Lendla ve druhém kole potrápil Rus Donskoj, v boji o osmifinále ovšem už Brit potíže neměl. Yen-Hsun Luovi z Tchaj-wanu povolil jen pět gemů a v dalším kole narazí na 85. hráče žebříčku ATP Carlose Berlocqa z Argentiny.

"V prvním setu měl soupeř při mém podání spoustu šancí. Neměl jsem dobrý pohyb. Druhý set už byl z mé strany podstatně lepší," sdělil Murray pro server televizní stanice Sky Sports.

Pokud by skotský tenista pronikl do čtvrtfinále, střetl by se s vítězem duelu mezi Němcem Haasem a Argentincem Del Potrem.

V Indian Wells nadále pokračuje i Tomáš Berdych, jenž v osmifinále vyzve Francouze Richarda Gasqueta. Turnajová šestka figuruje v dolní polovině pavouka, kterým mimo jiné úspěšně prochází i Roger Federer či Rafael Nadal.

Reklama

Související témata: