Hlavní obsah

Berdych ani podvanácté v řadě na Nadala nestačil. Španěl v Indian Wells ukázal ohromnou sílu i trpělivost

Indian Wells
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych si cestu do finále turnaje v Indian Wells neprobil. Šestý nasazený tenista ani tentokrát nestačil na Španěla Rafaela Nadala, kterému podlehl ve dvou setech 4:6 a 5:7. Berdych nestačil na svého soupeře už podvanácté za sebou. Nadal si v letošní sezóně zahraje čtvrté finále a bude útočit na třetí titul, první na tvrdém povrchu.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Tomáš Berdych se natahuje za míčkem během souboje s Rafou Nadalem.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Berdych dokázal v Indian Wells Nadala zatlačit a potlesk si vysloužil i po vyhraných dlouhých výměnách. Platilo ale, že z přeliftovaných míčů bývalé světové jedničky se ke své typické agresivní hře dostával obtížněji.

Důležité ve hře Berdycha je podání a dlouho se na servis mohl spolehnout. Za stavu 3:3 ale neudržel laťku vysoko a Španěl trestal prvním brejkem. Nadala od zisku setu nezastavilo ani varování rozhodčího za příliš dlouhé pauzy mezi výměnami.

Ve druhé sadě hrál Berdych dál výborně a v osmé hře získal i díky dvojchybě podání Nadala. Za stavu 5:3 podával na zisk setu, ale neuspěl a ani k setbolu se nedostal. Španěl zvýšil obrátky a český hráč zbylé čtyři gamy utkání prohrál. Mimo jiné i proto, že při brejkbolu soupeře za stavu 5:5 poslal smeč do autu. Měl ještě šanci set posunout do tie breaku, ale všechny tři brejkboly Nadal podáním odvrátil.

"Rozdílem mezi námi byl servis od stavu 5:3 ve druhém setu. Já pak zahrál jen jeden první servis, zatímco on musel hrát jen jednou druhé podání," připomněl Berdych. S Nadalem prohrál po hodině a třiačtyřiceti minutách. Jeho nepříznivá bilance se Španělem se tak prohloubila na tři výhry a už 13 proher.

Po úspěšném prvním kole Davisova poháru ve Švýcarsku hrál Berdych před Indian Wells ve finále turnajů v Marseille a následně v Dubaji, titul ale nezískal.

Nadal ukazuje, že je po dlouhodobém zranění levého kolena, kvůli kterému od prohry s Lukášem Rosolem loni Wimbledonu nehrál sedm měsíců, zpět v někdejší formě. Hraje čtvrtý turnaj, dva vyhrál a na všech postoupil do finále. Před Berdychem vyřadil v Indian Wells ve čtvrtfinále i Švýcara Rogera Federera. Podle Berdycha je to zase ten starý "Rafa". "Myslím, že jo. Pohyboval se docela dobře. On sám možná bude říkat něco jiného, ale vypadá zase silný," dodal český tenista.

Samotný Nadal neskrýval překvapení, že došel na tvrdém povrchu tak daleko. "Pro mě je to naprosto nečekané být ve finále. Velké překvapení, ale jsem tam," radoval se majitel jedenácti grandslamových titulů. O druhé místo ve finále se střetnou první hráč světa a letos ještě neporažený Novak Djokovič ze Srbska a argentinský tenista Juan Martín del Potro.

Turnaj v Indian Wells (tvrdý povrch):
Muži (dotace 5 030 408 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (5-Šp.) - Berdych (6-ČR) 6:4, 7:5on-line

Reklama