Hlavní obsah

Ceny fair play získali Kodeš a horolezci Bělík s Auermüllerem

Tenista Jan Kodeš získal za své celoživotní vystupování hlavní cenu Českého klubu fair play. Další hlavní ceny za rok 2012 si z dnešního vyhlášení v Praze odnesli horolezci Antonín Bělík s Vítem Auermüllerem, oba za záchranu života. Mezi oceněnými je i kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tenista Jan Kodeš při uvedení mezi legendy českého sportu.

Článek

Wimbledonský a daviscupový vítěz Kodeš byl znám nejen jako úspěšný reprezentant, ale také jako jeden z velkých gentlemanů tenisových dvorců. Klub fair play ocenil například i jeho snahu o pomoc Ivanu Lendlovi v 80. letech, kdy tehdejší nejlepší světový tenista musel řešit řadu těžkostí s představiteli komunistického režimu.

Bělík a Auermüller zaznamenali při výstupu na vrchol Broad Peaku dvousetmetrový pád tchaj-wanského horolezce. Přerušili výstup a zahájili záchrannou akci, i když věděli, že jejich mnohaměsíční úsilí spojené s přípravou expedice zůstane nezavršeno.

"Říká se, jaká je společnost, takový je sport. Mohlo by se proto zdát, že bude o ocenění nouze, ale byla jsem překvapena, kolik nám přišlo návrhů. Jak se zdá, není to s naší společností ani se sportem tak špatné," řekla bývalá běžkyně na lyžích Květa Pecková, předsedkyně ČKFP. "Mezi nimi je řada příkladů, kdy si sportovci dokázali bleskově srovnat správné hodnoty a podle nich se zachovat. Velkou skupinu tvoří ti, kteří jsou příkladem a důsledně vychovávali své nástupce," dodala.

Další ceny získali například pardubický hokejový brankář Martin Růžička (za přiznanou teč ve finálové sérii extraligy), mostecká házenkářka Martina Weisenbilderová (přiznala, že sporný gól vstřelila do boční sítě) nebo fotbalisté Horváth a jeho bývalý plzeňský spoluhráč Milan Petržela. Ti v semifinále zimní Tipsport ligy úmyslně neproměnili penaltu, protože ji rozhodčí odpískal nesprávně.

Zvláštní cenu obdržel charitativní projekt České televize a České basketbalové federace Každý koš pomáhá, jenž získává peníze pro lidi, kteří se ocitli ve složitém životním období.

Reklama