Hlavní obsah

Berďu už v tom nenechám, hlásí Štěpánek návrat do reprezentace na duel s Kazachstánem

Při dramatické bitvě se Švýcary jen trpěl u obrazovky, šest týdnů po operaci krční páteře se ale tenista Radek Štěpánek už hlásí daviscupovému kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi do služby pro čtvrtfinále s Kazachstánem. Až bude kapitán v úterý oznamovat nominaci, nebude v ní jeho jméno chybět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězové Davisova poháru: (zleva ) Ivo Minář, Lukáš Rosol, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.

Článek

„Byl jsem se včera odhlásit z turnaje v Miami. Měl jsem tam i nějaké povinnosti a viděli jsme se tam také s kapitánem. Osm devět dní už trénuji naplno. Říkal jsem mu, že se budu snažit připravit se co nejlépe a udělám všechno, co bude v mých silách, abych byl připravený," sdělil Štěpánek pro facebookové stránky daviscupového týmu z Floridy, kde se intenzivně připravuje.

Jak moc bude schopen do čtvrtfinálového duelu v Astaně zasáhnout, to sám ještě nedokáže odhadnout. „To se uvidí až na místě, až přijedu do Kazachstánu. Už se ale moc těším zpátky do týmu. Moc mi chyběl a určitě bych teď rád nějak pomohl. Jakým způsobem, to se ještě uvidí," nechával otevřené možnosti aktuálně třiačtyřicátý hráč světa.

Makám celý den, bolí to

Po týdnech rekonvalescence mu pochopitelně chybí zápasové vytížení, nicméně spolu s Petrem Kordou a kondičním trenérem Markem Všetíčkem tvrdě pracuje, aby byl po návratu do reprezentace v co nejlepší herní pohodě.

„Kluci se do mě snaží nalít co nejvíc benzínu. Makáme celý den, dny jsou dlouhé, bolí to, ale jsem rád, že to zase můžu zažívat. Když jsem šest týdnů nemohl nic dělat, bylo to pro mě hodně nezvyklé," raduje se Štěpánek z návratu do každodenní dřiny.

„Radši bych byl v turnajovém zápřehu a kontinuálně na své formě pracoval. To je ale bohužel život, zranění už jsem měl v kariéře hodně. Budu se s tím snažit znovu poprat, abych byl v co nejlepší formě," pokračoval.

Štěpánek potvrdil, že v Astaně odehraje první ostrý zápas od zranění. A je rád, že už nemusí podstupovat muka u obrazovky, před níž strávil duel úvodního kola proti Švýcarsku, kde ho po boku Tomáše Berdycha nahradil Lukáš Rosol.

Štěpánek u televize trpěl

Zejména díky heroickému výkonu Berdycha, který se podílel na všech třech klíčových bodech, Češi vydřeli postup.

„Je stokrát horší se na to dívat, než být na kurtu. Teď to platilo dvojnásob, protože jsem byl jen u televize a člověk to tak nemůže ovlivnit ani z lavičky. Byli jsme ve spojení neustále, ale být u toho fyzicky, je něco jiného. Jsem strašně rád, že to kluci zvládli. Berďa výborně zvládl těžkého debla a potom porazil Wawrinku. Je vidět, že zkušenosti, které jsme v Davis Cupu nasbírali, se teď hodí. Pevně věřím, že už v tom Berďu nenechám," slibuje Štěpánek.

Jeho spoluhráč a šestý hráč světa má od duelu se Švýcary famózní formu. Z posledních tří turnajů vybojoval dvě finálové účasti a jednou se dostal do semifinále.

Snad Berdychovi forma vydrží

„Hraje od začátku roku skvěle. Drží si konstantní výkonnost, neprohrává s hráči, kteří jsou za ním. Poslední týdny má za sebou dvě finále a semifinále v Indian Wells. Jeho forma je obrovská, což je jenom dobře. Snad mu vydrží déle," doufá Štěpánek.

Český tým má Kazachstánu co vracet. Právě s tímto soupeřem utrpěl Navrátilův tým před dvěma roky dosud poslední porážku v Davis Cupu. Tehdy však Štěpánek v Ostravě kvůli zranění chyběl. V Astaně si to chce vše vynahradit. Z exotické destinace má však trochu obavy.

„Nikdy jsem tam nebyl, ale slyšel jsem o té zemi samé superlativy. Spousta týmů tam však měla problémy se stravováním. Hráči dostali i střevní potíže. Proto máme v týmu svého kuchaře, který s námi poletí, takže tyhle problémy se nám vyvarují," pochvaluje si rodák z Karviné.

Čeští tenisté sehrají duel v Kazachstánu od 5. do 7. dubna.

Reklama

Související témata: