Hlavní obsah

Daviscupový tým v problémech. Berdych proti Kazachstánu nenastoupí

Praha
Aktualizováno

A je tu problém! Tomáš Berdych se kvůli únavě a bolestem ramene omluvil z daviscupového čtvrtfinále s Kazachstánem, které Češi odehrají od 5. do 7. dubna v Astaně. Bez týmové jedničky čeká soubor kapitána Jaroslava Navrátila přetěžká šichta.

Foto: Andrew Innerarity, Reuters

Tenista Tomáš Berdych kvůli bolavému rameni do Kazachstánu cestovat nebude.

Článek

Ve čtvrtfinále turnaje v Miami Berdych v noci na pátek prohrál s Francouzem Gasquetem dvakrát 3:6 a po utkání si stěžoval na extrémní únavu. „Už jsem toho měl absolutně dost, protože tohle byl můj sedmý týden v kuse. Nebyl jsem schopen ze sebe víc vydat," řekl šestý tenista světa. „Mám pocit, jako kdyby sezóna měla skončit a ne že jsem vlastně v první třetině."

Ve chvíli, kdy Berdych prohlásil: „Musím rozmyslet správné kroky, které potřebuji udělat," bylo jasné, že jednou z variant je právě neúčast v Astaně, kam cesta z Miami trvá více než 24 hodin... „Noční zápas byl poslední kapkou. Ráno jsem se probudil a bolelo mě rameno tak, že bylo jasné, že za týden v Kazachstánu nemůžu hrát. Je to stejný problém, jaký mě přinutil v roce 2011 skrečovat US Open s Tipsarevičem," zdůvodňoval Berdych ve vyjádření, které bylo zveřejněno na facebookové stránce českého daviscupového týmu.

„Nadcházející čtrnáctidenní volno využiji k intenzivní léčbě i odpočinku, protože uplynulých sedm týdnů bylo extrémních, průměr vychází jeden zápas na jeden a půl dne. Jsem rád, že kapitán Navrátil i Radek Štěpánek, se kterými jsem telefonicky hovořil, mé důvody pochopili a přijali. S týmem budu samozřejmě v intenzivním spojení, budu jim držet palce, věřím, že to zvládnou a že na semifinále, které vybojují, budu fit," vysvětloval Berdych.

V Chile si tým poradil i bez Berdycha

Když v Davis Cupu naposledy absentoval, dovezla sestava náhradníků v roce 2010 čtvrtfinálové vítězství z chilského Coquimba a kapitán Navrátil mohl tehdy spokojeně prohlásit. „Nakonec jsem rád, že s námi Tomáš nejel..."

Tentokrát budou ale Češi v nepoměrně těžší situaci, vždyť Radek Štěpánek se teprve dává do kupy po operaci vyhřezlé ploténky a od ledna nehrál zápas. „Tomášovo rozhodnutí ale plně chápu a respektuju. Od roku 2003 vynechal z 25 utkání jediné v Chile a za národní tým odehrál 41 zápasů, naposledy velmi vyčerpávající zápas ve Švýcarsku. Nyní je prvořadé, aby se dal zdravotně do pořádku. Je to důležité pro jeho osobní kariéru i pro případné daviscupové semifinále," uznal Navrátil, který svému týmu věří i bez jedničky a největšího tahouna.

„Do Kazachstánu jedeme i tak s natolik silným týmem, že by bylo alibistické vymlouvat se na neúčast Tomáše a přestat mluvit o šancích na postup. Protože jsem měl v sestavě pět hráčů, nikoho dalšího nominovat nebudu. Poletí Štěpánek, Lukáš Rosol, Jan Hájek a Ivo Minář."

Kazaši jsou posledním týmem, který v Davis Cupu české tenisty porazil. Na ostravskou porážku 2:3 z roku 2011 si dobře pamatuje i Berdych, který tehdy nečekaně prohrál s Golubjovem. Teď navíc Kazachstán hraje doma, a jak prohlásil nejmenovaný činovník Mezinárodní tenisové federace: „Pro vítězství udělají Kazaši všechno. A tím myslím opravdu všechno..."

Reklama