Hlavní obsah

Novák chce delší pauzu, vynechá Australian Open

Tenista Jiří Novák vynechá grandslamový turnaj Australian Open. Devětadvacetiletý hráč zahájí další tenisový rok později, než bývá zvykem, neboť se po uplynulé sezóně rozhodl déle odpočívat a strávit více času s rodinou. Hrát nebude celý leden, předloni pátý hráč světa se přihlásil do turnajů až od února.

Foto: DPA/EPA

Jiří Novák.

Článek

"Ještě nevím, kdy se do turnajového kolotoče vrátím. Mám za sebou náročnou sezónu, odpočívám a do Austrálie určitě nejedu," řekl Novák v rozhovoru s ČTK. Australian Open vynechá potřetí za deset let. "Rozhodoval jsem se krátce," řekl melbournský semifinalista z roku 2002.

Přednost dostane rodina

Připustil, že po sportovní stránce mu to je líto, ale na prvním místě má rodinu, manželku Kateřinu a tři děti. "Je to jenom tenis a chci jim vrátit, co jsem zameškal během posledních roků. Chci být víc s nimi, to je ten největší důvod," uvedl Novák.

Novák objíždí tenisová klání okruhu ATP už jedenáct let. Vyhrál sedm turnajů ve dvouhře a 16 ve čtyřhře, na odměnách vydělal přes 6,8 milionu dolarů. Ke konci letošní sezony se objevily spekulace, že skončí, ale ty tehdy rázně odmítl. "Až budu končit, ohlásím to," konstatoval Novák v říjnu.

Tenis už bere víc jako hobby

Hrát tenis bude zatím dál, ale plánuje mnohem méně turnajů. "Možná přijde ještě nějaká redukce, ale zatím o tom nechci mluvit," uvedl momentálně 24. hráč žebříčků ATP. "Budu cestovat méně, aby tím rodina tolik netrpěla," řekl Novák.

Už se nestresuje tím, jestli vyhraje, nebo prohraje. "Mám výhodu, že mám důležitější věci. Tenis beru jako hobby, pohodu," řekl. Ujistil však, že nechodí na kurt odevzdaně. "Snažím se vždy hrát na sto procent a vyhrát," uvedl Novák, který má i obchodní aktivity. "Ale jsem stále v prvé řadě tenistou," dodal.

Reklama