Hlavní obsah

Štěpánek proti Kazachům až v deblu? Varianta, kterou Navrátil preferuje

Astana

Zvládne jeden zápas, dva nebo snad rovnou tři? Situace kolem Radka Štěpánka je teď klíčová při vytváření české sestavy pro daviscupové čtvrtfinále s Kazachstánem. Čtyřiatřicetiletý tenisový veterán po operaci vyhřezlé ploténky ještě nehrál zápas, v Astaně ale ostře trénuje a každým dnem si věří víc.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Daviscupoví reprezentanti Ivo Minář (vlevo) a Radek Štěpánek na tiskové konferenci před duelem s Kazachstánem.

Článek

„Večer si sedneme a vymyslíme, jak to bude," tvrdil Štěpánek před čtvrteční přípravou v Národním tenisovém centru, jemuž dominuje obří billboard, na němž kazašský prezident Nazarbajev pózuje v tenisovém oblečení a s raketou....

Kapitán obhájců trofeje Jaroslav Navrátil, jenž kvůli únavě a bolavému ramenu postrádá týmovou jedničku Tomáše Berdycha, by podle všeho přivítal variantu číslo dvě. „Moje představa je, že by Radek hrál pouze dva dny. Úvodní den proti Golubjovovi by se taky mohl utavit. Je to ošidné," přemítal Navrátil, jenž má v hlavě, že pozítří spíš vyšle na kurt Lukáše Rosola s Janem Hájkem.

Zkušeností má dost

V minulém roce se už v zápasech s Argentinou a při finále se Španělskem spekulovalo, že by první den mohl vyrukovat do boje nebojácný Rosol, Štěpánek se však na kurtu objevoval i v pátek, zejména proto, aby byl rozehraný na klíčový debl. Tentokrát však situaci ještě nejspíš přehodnotí. „Zkušeností mám dost. Nepotřebuji páteční zápas k tomu, abych byl rozehraný, řekl Štěpánek. „Musím hlavně vědět, jestli budu pro tým platný." A to byl vždy, v deblu však jeho úloha pokaždé ještě narostla.

Na antuce se Štěpánek v Davis Cupu cítil komfortně, stačí si připomenout památný šestihodinový duel z roku 2009 s  Karlovičem, kterého utahal v pátém setu 16:14 a na druhý den skákal po kurtu při deblu jakoby nic, zatímco Chorvat ani nemohl chodit...

Jenomže lednové zranění zad všechno změnilo. „Jak znám Radka, tak on se po zdravotních problémech, a že jich neměl v kariéře málo, dokázal vždycky vrátit ve výborné formě," tvrdil Navrátil. „Problémem ale je, že antuka je tady pomalá, bude to hodně o kondici a trpělivosti."

Těžké rozhodování, kdy nastoupit

I Štěpánek si musel přiznat, že do ideálního stavu mu ještě hodně chybí. „Je těžké trefit ten správný moment, kdy se člověk má vrátit. V tréninku se můžete cítit skvěle, ale zápas je vždycky něco jiného. Hraje se pod jiným psychickým tlakem, proto budu velice senzitivní v rozhodování, kdy nastoupit," prohlásil Štěpánek.

Navrátil, který byl mnoho let zvyklý posílat na kurt v klíčových zápasech pouze Berdycha se Štěpánkem, má najednou těžkou hlavu. „Šanci dostanou další a věřím, že ať to bude Hájek, Rosol nebo Minář, tak nějaký bod přinesou. Na soupeře výkonnostně určitě mají," tvrdil Navrátil.

Reklama

Související témata: