Hlavní obsah

Štěpánek bude v pátek jen fandit. Chci být připravený na debl, říká

Marek Burkert (Astana)Sport.czPrávo

Poprvé od čtvrtfinále Davis Cupu 2010 v Chile se při úvodních dvouhrách nepředstaví ani jeden z dvojice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek. Čtyřiatřicetiletý veterán zasedne na českou lavičku a bude jen sledovat, jak si proti kazašským soupeřům vedou Jan Hájek a Lukáš Rosol.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Radek Štěpánek (vlevo) bude v pátek v Astaně šetřit síly na sobotní čtyřhru, do níž ho kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil (vpravo) nominoval.

Článek

Čeští daviscupoví reprezentanti před halou v Astaně

„Sedli jsme si s kluky a dohodli, že Radek v pátek ještě nenastoupí. Na pomalé antuce budou výměny dlouhé a nebylo by dobré hned první den se s Golubjovem zavařit," zopakoval Navrátil, jenž chce Štěpánka pošetřit na čtyřhru a případně na nedělní singl. „Radek je v pohodě, ale tři dny na antuce jsou pro něj strašně moc. Je lepší rozložit zátěž na víc hráčů," usmyslel si Navrátil.

Štěpánek, který zatím po lednové operaci vyhřezlé ploténky neodehrál jediný zápas, se tak ocitne v neobvyklé roli, jakou zažil naposled ve čtvrtfinále 2009, kdy místo něj čelil dělovým forhendům Juana Martína del Potra nebohý Ivo Minář. „Budu se snažit ušetřit síly, protože opravdu bude rozhodovat každá maličkost. Na zápase se objevím, ale asi nebude ideální tam sedět sedm osm hodin. Tento Davis Cup je pro mě poprvé jiný v tom, že rozhodne rozum a ne srdce. Mohl bych udělat chybu, která by mohla mít nedozírné následky," tvrdil Štěpánek.

Překvapení servírovali domácí

Zatímco Kazaši s jeho páteční absencí víceméně počítali, česká strana byla poněkud překvapena, když domácí ohlásili jako svého prvního singlistu Michaila Kukuškina, jenž loni absolvoval dvě operace kyčlí a antuka rozhodně není jeho nejoblíbenějším povrchem. „Trochu překvapený jsem byl," tvrdil i Kukuškinův soupeř Hájek, který před dvěma lety v Ostravě schytal se stejným sokem ve čtvrtém setu rozhodujícího zápasu kanára.

Žebříčkově jsou na tom zaskakující čeští singlisté sice výrazně lépe než domácí (Rosol 63., Hájek 94.), ale jak Golubjov, tak Kukuškin toho v Davis Cupu odehráli výrazně více a mají také mnohem lepší bilanci. „Víme, že doma skoro neprohrávají," uvědomuje si Navrátil.

Podle Kazachů jsou Češi bez Berdycha a první den i bez Štěpánka více než hratelní. V Astaně už domácí porazili Švýcary, nebo Rakušany a optimismus jim opět nechybí. „Statistiky jsou jen čísla," tvrdil kazašský kapitán Dias Doskarajev. „Čím budou zápasy delší, tím větší je to výhoda pro mé hráče," vyhlásil.

Navrátil: Po pátku bych stav 1:1 bral

Jeho český protějšek Jaroslav Navrátil už sice nemá nahnáno jako ve Švýcarsku, kde obhájcům trofeje hrozila cesta do baráže, ale ví, že ho v Astaně nečeká žádná selanka. „Se stavem 1:1 bych byl spokojený. 2:0 by bylo vynikající a 0:2 špatný," říká český kapitán.

Nerozhodný stav je zásadní pro české plány, v nichž opět jako klíčová figuruje sobotní čtyřhra, v níž má Štěpánek ukázat, že v Davis Cupu je opravdu trumfovým esem. „Slíbil jsem kapitánovi, že udělám vše pro to, abych se připravil na debl. A doufám, že připravený budu. Bavit se ale o nedělním singlu je teď předčasné," řekl Štěpánek.

Reklama

Související témata: