Hlavní obsah

VIDEO: Tenisový banket v Astaně: beraní hlavy, kazašský Gott a ježek v kleci

Astana

Většinou si tenisté postěžují, jak jsou tradiční bankety v předvečer Davis Cupu nudné, formální, prostě k nepřežití. Jeden chod, proslov, druhý chod, proslov... Kazaši ale k oficialitám přistoupili po svém a kromě opulentní večeře servírovali ve středu večer i tradiční hudbu včetně balalajkových sól. Pro české hosty však měli uchystáno i větší hudební překvapení.

Gott v Kazachstánu.

 
Článek

Když si vzal mikrofon místní zpěvák, málokdo tušil, že se pustí do písně Karla Gotta Lásko má. A v češtině! Zatímco kapitán Jaroslav Navrátil se s blaženým výrazem okamžitě začal kývat do rytmu, zbytek týmu vytáhl telefony a celou scénu se jal dokumentovat.

„Byl to nádherný večer," prohlásil spokojený Navrátil. „Kazaši ukázali, že jsou pohostinným národem, program byl moc příjemný," tvrdil i Radek Štěpánek. Kazašský ‚Gott' posléze zásobou italských šlágrů nechal zjihnout i šéfa Mezinárodní tenisové federace Franceska Ricci-Bittiho...

Stoly se prohýbaly pod tíhou místních specialit. Servíroval se mečoun, losos, ale i beraní hlavy. Sladkou tečku reprezentoval turecký med. Možná někteří litovali, že česká výprava měla od svého kuchaře Tomáše Černého zákaz stravovat se jinak než jeho jídly, a tak to byla pro hosty vlastně jen výstavka kazašských pokrmů. „Tomáš vaří na mé doporučení, včera bylo k večeři kuře na paprice, dnes máme rizoto a k večeři krůtu, je o nás výborně postaráno," ujistil Štěpánek.

K tradicím oficiálních banketů patří i předávání dárků. A tak Golubjov a spol. okamžitě začali zkoumat rozbalené ježky v kleci, zatímco Češi si pochvalovali luxusní peněženky s daviscupovým logem. „Všichni jsou k nám velice přátelští a podmínky jsou super," pronesl Navrátil.

Reklama

Související témata: