Hlavní obsah

Kazachstán - Česko 0:2Parádní vstup českých tenistů do čtvrtfinále Davis Cupu! Uspěli Hájek i Rosol

Astana
Aktualizováno

Nejlepší možný vstup zaznamenali čeští tenisté v úvodním dni čtvrtfinálového souboje Davis Cupu na půdě Kazachstánu. Jan Hájek smetl ve třech setech Michaila Kukuškina 6:3, 6:2 a 6:4 a Lukáš Rosol udolal Andreje Golubjova 4:6, 6:4, 6:2 a 7:6. Svěřenci Jaroslava Navrátila tak i bez zraněného Tomáše Berdycha vedou nad Kazachstánem 2:0 na zápasy a jediná výhra je dělí od semifinále.

Foto: Karel Tejkal, Česká sportovní

Radost Jana Hájka po vítězství nad Kazachem Kukuškinem.

Článek
Fotogalerie

Parádní vstup českých tenistů do čtvrtfinále Davis Cupu!

Vítěz duelu Kazachstán - Česká republika narazí na postupujícího z dvojice Argentina - Francie.

Vrátil Kukuškinovi prohru z Ostravy

Devětadvacetiletý Hájek předloni prohrál s Kukuškinem v Ostravě rozhodující dvouhru při nečekané porážce českého výběru v 1. kole, tentokrát měl ale zápas pevně pod kontrolou. Čelil jedinému brejkbolu soupeře, ani jednou neztratil výhodu servisu, naopak sám prolomil podání o čtyři roky mladšího domácího tenisty hned čtyřikrát. Výborně se pohyboval, returnoval a svoji dominanci na kurtu dokumentoval zejména v druhé sadě, v níž vyhrál pět gamů v řadě a zakončil ji stylově esem. Vítězství potvrdil čistou hrou ve třetím dějství.

Koroljov, který se po operaci kyčle a herní pauze propadl až na 156. místo žebříčku ATP, se zpočátku opíral o servis, ale později až příliš často chyboval. Například brejk v první sadě věnoval českému tenistovi v osmé hře dvojchybou.

Po triumfu nad prvním hráčem výběru domácího kapitána Diase Doskarajeva si Hájek, 94. hráč žebříčku, vylepšil bilanci v Davis Cupu na pět výher a čtyři porážky. V nejslavnější týmové soutěži hrál naposledy předloni v září v baráži v Rumunsku.

Rosol ztratil s Golubjovem první set

Rosol si na Golubjova věřil, domácí borec ho však na začátku zápasu překvapil kvalitní hrou. Golubjov dostával českého reprezentanta pod tlak zejména plochými údery, které hrál ve velkém úhlu. Rosol navíc často chyboval, v pátém gamu přišel o podání a Kazachstánec se dostal do vedení.

Ve druhém setu se ale vývoj zápasu otočil. Oba tenisté si dlouho drželi své servisy, až v samém závěru sady si Rosol vypracoval dva brejkboly, které byly zároveň setboly, a druhý z nich využil po Golubjovově úderu do sítě. Český hráč byl v laufu, na začátku třetího dějství sebral svému sokovi podání a po hladkém průběhu se ujal vedení 2:1 na sety.

Největší drama se odehrálo ve čtvrtém setu. Domácí reprezentant Rosolovi odskočil hned na začátku a Rosol se do setu dokázal vrátit na poslední chvíli, když brejkem odvrátil ztrátu setu. Ten nakonec vrcholil v tie-breaku, v němž Rosol využil druhý mečbol.

Čtvrtfinále Světové skupiny Davis Cupu v Astaně:
Kazachstán - Česko 0:2 po pátečních dvouhrách
Kukuškin - Hájek 3:6, 2:6, 4:6on-line
Golubjov - Rosol 6:4, 4:6, 2:6, 6:7 (6:8)on-line

Reklama

Související témata: