Hlavní obsah

Kazachstán - Česko 7:6,6:4,6:3Stav série 1:2Bezzubí Štěpánek s Hájkem dostali v Astaně výprask

Aktualizováno

Čeští tenisté si mohli už v dnes zajistit v Astaně postup do semifinále letošního ročníku Davisova poháru. Po pátečních dvouhrách se tým kapitána Jaroslava Navrátila dostal do vedení nad domácím Kazachstánem 2:0 a rozhodující třetí bod mohl přidat deblový pár Radek Štěpánek, Jan Hájek, který bojoval s dvojicí Jurij Ščukin, Andrej Golubjov. Ale všechno bylo jinak. Česká dvojice hrála neuvěřitelně bezzubě a zaslouženě prohrála 6:7,4:6 a 3:6.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Český tenista Jan Hájek Tomáše Berdycha v deblu nenahradil.

Článek

"Kazaši odehráli velmi dobrou čtyřhru a Golubjov byl nejlepší. Stále vedeme 2:1 a máme další dvě šance zápas ukončit," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

V úvodní nedělní dvouhře se od 10:00 SELČ pokusí tenisty posunout do semifinále Lukáš Rosol v duelu s Michailem Kukuškinem, po nich případně rozhodne Hájkův zápas s Golubjovem. Oba kapitáni ale mají možnost nominaci změnit.

Rosol zase v roli jedničky?

"Kdo v neděli nastoupí, o tom se teprve rozhodneme, teď je brzy po utkání," uvedl Navrátil, ale z jeho slov vyplynulo, že Rosol nejspíše v roli jedničky zůstane. "Čekám, že Kazaši místo Kukuškina nasadí Koroljova," odhadoval Navrátil.

Češi začali čtyřhru jistě, využili zpočátku slabého výkonu Ščukina a po zisku jeho podání to vypadalo na bezproblémový úvodní set. Jenomže za stavu 5:4 neudržel Hájek servis a rozhodl tie-break, v kterém česká dvojice uhrála pouze dva body.

Dvouměsíční pauza byla znát

Na Štěpánkovi byla znát více než dvouměsíční herní pauza po operaci krční páteře. Chyběl mu cit na síti i při returnech a k míčům se dostával pozdě.

Češi nevyužili v druhém setu za stavu 3:2 vedení 40:0 při podání Golubjova. Nedůrazné Štěpánkovy náběhy pak znamenaly, že poprvé v utkání přišel o servis.

Další čtyři brejkboly neproměnili Češi při podání Golubjova za stavu 4:5. Ve zbytku utkání už nenašel český pár impulz ke změně hry a i třetí set ztratil.

"Kazaši využili lépe šance při brejkbolech a zezadu hráli dobře. Tenis je o využívání šancí, a v tom jsem byli horší," konstatoval Štěpánek po utkání.

Berdych očividně chyběl

Tenisté, kterým chybí kvůli bolavému ramenu v Kazachstánu šestý hráč světa Tomáš Berdych, prohráli daviscupovou čtyřhru po deseti výhrách v řadě. Naposledy deblový bod nezískali v roce 2009 ve finále proti Španělsku v Barceloně.

V pátečních dvouhrách v Astaně Hájek porazil Kukuškina 3:0 a Rosol z pozice české jedničky poté ztratil s Golubjovem jen první set.

Čtvrtfinále Světové skupiny Davisova poháru v Astaně (antuka, hala):
Kazachstán - Česko 1:2 po čtyřhře
Ščukin, Golubjov - Štěpánek, Hájek 7:6 (7:2), 6:4, 6:3

Reklama

Související témata: