Hlavní obsah

Tenistky poletí na semifinále Fed Cupu do Itálie v pěti, o sestavě rozhodne aktuální forma

Praha
Aktualizováno

Pětici Petra Kvitová, Klára Zakopalová, Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká nominoval kapitán tenistek Petr Pála na semifinále Fed Cupu v Itálii. Úřadující dvojnásobné vítězky soutěže budou o třetí finále v řadě bojovat na antuce v Palermu během příštího víkendu 20. a 21. dubna.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Tenistka Petra Kvitová bude v Itálii českou jedničkou.

Článek

"Doufám, že v neděli odletíme v plné sestavě a finální nominaci na zápas udělám až na místě podle zdravotního stavu a formy hráček," řekl Pála na facebooku českého týmu. Nominace pro zápasy Fed Cupu musí obsahovat jen čtyři jména.

Vedle světové osmičky Kvitové je aktuálně českou dvojkou Zakopalová, která letos hraje dobře a dostala se už na 21. místo žebříčku WTA, což je její maximum. O dvojce do dvouher rozhodne Pála mezi Zakopalovou a Šafářovou, které se letos příliš nedařilo, ale v Charlestonu postoupila do semifinále a vyhrála čtyřhru.

"Klára vykazuje dlouhou dobu velice solidní výkony a jsem taky rád, že Lucka dokázala v Charlestonu pár zápasů vyhrát, což je pozitivní," řekl Pála směrem k Šafářové (25. v pořadí WTA), autorce vítězného bodu z loňského finále proti Srbkám.

Nominace na semifinále Fed Cupu Itálie - ČR (Palermo, antuka, 20. a 21. dubna):
Itálie: Erraniová (7. WTA), Vinciová (13.), Schiavoneová (47.), Pennettaová (107.).
ČR: Kvitová (8.), Zakopalová (21.), Šafářová (25.), Hradecká (58.), Hlaváčková (76.).

Italský tým se opírá o sedmou hráčku světa Saru Erraniovou s třináctkou Robertou Vinciovou, které společně tvoří nejlepší deblové duo současnosti. "Erraniová hraje dlouho fantasticky a Vinciová je velice nepříjemná," řekl Pála. V týmu je doplňují Francesca Schiavoneová a Flavia Pennettaová.

"Bude to tam strašně těžké. Italky mají formu a povrch podle svých představ. Ale zkusíme je porazit. Není to nemožné!" řekla Kvitová deníku MF Dnes.

Touží zopakovat domácí finále

Češky letos v prvním kole porazily v Ostravě Austrálii 4:0. S Italkami si zopakují loňský semifinálový souboj, který doma vyhrály na rychlém povrchu 4:1. V historii samostatné republiky se s týmem z Apeninského poloostrova utkají už pošesté, vzájemná bilance vyznívá lépe pro Italky, které vyhrály čtyři utkání.

Právě s Italkami a na antuce naposledy české tenistky okusily ve Fed Cupu porážku. V roce 2010 neuhrály Petra Kvitová a spol. v Římě ani set. "V Římě to byla velmi nepříjemná prohra, ale tehdy byly Italky o dvě třídy lepší. Tentokrát to bude velmi těsné," věřil Pála a řekl, že i na antuce budou jeho svěřenkyně útočit na postup. "Máme tým, který dokáže v této sestavě hrát na všech površích," řekl.

Od prohry s Italkami v roce 2010 tenistky zvítězily sedmkrát po sobě a dvakrát získaly stříbrnou mísu. Pála by si rád s týmem zopakoval loňské finále v bouřlivém domácím prostředí. Češky totiž mají v případě postupu jisté, že by hrály o titul buď proti Rusku, nebo Slovensku před svými fanoušky. "Ta motivace je obrovská. Všichni máme vzpomínky na loňské finále, protože to bylo absolutně úžasný," dodal Pála.

Reklama

Související témata: