Hlavní obsah

Itálie - Česko 2:0České tenistky na pokraji vyřazení. Kvitová v Palermu nevyhrála ani jeden servis

Praha/Palermo
Aktualizováno

Hodně špatně začaly v Palermu české tenistky fedcupové semifinále proti domácí Itálii, s níž po prvním dnu prohrávají 0:2. České obhájkyně titulu tak dělí jediná prohra od vyřazení. V úvodním sobotním duelu česká dvojka Lucie Šafářová prohrála s domácí jedničkou Sarou Erraniovou po setech 4:6 a 2:6. Vyyrovnat se nepodařilo Petře Kvitové, která proti Robertě Vinciové nevyhrála ani jedno své podání a podlehla 4:6, 1:6. V českém táboře tak dost možná ožívají vzpomínky na tři roky starý debakl z Itálie 0:5.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Petra Kvitová ve fedcupovém utkání s Itálií.

Článek

Šafářová vyhrála ve Fed Cupu tři zápasy po sobě, včetně dvou bodů v loňském finále proti Srbkám. Letos se 25. hráčce světa Šafářové na turnajích příliš nedařilo, ale před Fed Cupem postoupila na zelené antuce v Charlestonu do čtvrtfinále. S Erraniovou hrála Šafářová jen jednou a před čtyřmi lety na antuce v Barceloně vyhrála.

V sobotu ale na favorizovanou Italsku nestačila. Po nervózním úvodu zápasu, v němž Šafářová třikrát za sebou a Erraniová dvakrát v řadě ztratila servis, domácí jednička získala navrch a první set vyhrála 6:4."Kurt je hodně pomalý a servis není až takovou výhodou. Zpočátku jsme se hodně brejkovali," komentovala sérii pěti brejků Šafářová pro Českou televizi.

Ve druhé sadě již Erraniová dominovala, česká dvojka získala první hru až za stavu 0:4 a italská reprezentantka pohodlně získala druhou sadu v poměru 6:2. "Sara hrála velmi dobrou defenzivu, nedařilo se mi prosadit vlastní hrou. Tlačila jsem se tam, ale bohužel bylo víc chyb než vítězných míčů. Nemyslím si, že by mě něčím překvapila, prostě byla dnes lepší," doplnila Šafářová.

Kvitové odplata nevyšla

Kvitová nastupovala pod tlakem. Aby Češky nešly do neděle s nepříznivým stavem 0:2, potřebovala oplatit Vinciové týden starou porážku z finále turnaje v Katovicích.

Světová osmička Kvitová začala nadějně a hned v první hře sebrala o čtyři místa hůře postavené soupeřce servis. Další průběh ale věrně kopíroval úvodní dvouhru. Pro obě hráčky bylo podání spíše nevýhodou, hlavně pro Kvitovou, která na servisu nemohla najít rytmus.

Česká jednička ani v jednom ze tří případů nedokázala potvrdit brejk a Vinciové stačilo k zisku první sady, že si za stavu 3:3 jednou podržela podání. O všechny další servisy obě hráčky v prvním setu přišly.

Krize Kvitové na podání pokračovala i v druhé sadě. České hráčce nebylo nic platné, když snížila na 1:2, neboť si vzápětí servis znovu prohrála. Běhavá Vinciová, žijící v Palermu, nadšeně hecovala domácí publikum a v rychlém tempu ovládla zbylé gamy.

Češkám se tak vzdaluje šance na třetí triumf ve Fed Cupu po sobě. Od porážky v Římě z roku 2010 vyhrály sedm zápasů, k osmému vítězství nyní mají daleko.

Fed Cup, semifinále (Palermo) : Itálie - ČR 2:0
Erraniová - Šafářová 6:4, 6:2on-line
Vinciová - Kvitová 6:4, 6:1on-line

Reklama