Hlavní obsah

Tenisté si letos ve Wimbledonu vydělají o 40 procent víc

Londýn

Pořadatelé Wimbledonu se připojili k trendu zvyšování dotací na grandslamových turnajích a oznámili, že letos si tenisté v All England Clubu rozdělí na prémiích o 40 procent více než loni. Celková dotace legendárního podniku bude činit 22,6 miliónu liber (asi 690 miliónů korun), což představuje nárůst o 6,5 miliónu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Wimbledonu 2011

Článek

Organizátoři slavného travnatého turnaje navíc představili dlouho diskutovaný projekt zastřešení dalšího kurtu. Druhá zasouvací střecha by měla být vybudována nad kurtem číslo 1 do roku 2019, centrální dvorec ji má od roku 2009.

Zvýšení dotací už letos oznámili zástupci US Open i Roland Garros. Ve Wimbledonu, který začne 24. června, si vítězové dvouher vydělají 1,6 miliónu liber (téměř 49 miliónů korun) oproti 1,15 milionu, které vloni inkasovali Roger Federer a Serena Williamsová. Před pěti lety přitom Španěl Rafael Nadal a Američanka Venus Williamsová dostali za titul méně než polovinu letošní prémie - 750.000 liber.

Navzdory ekonomické krizi v Británii se pořadatelé Wimbledonu rozhodli držet krok s organizátory ostatních velkých turnajů. "Žijeme ve světě, kde soutěžíme s jinými turnaji, a sledujeme také dění v ostatních sportech," citovala agentura Reuters předsedu All England Clubu Philipa Brooka.

Výrazněji budou z nárůstu dotace profitovat hráči vyřazení v úvodních fázích turnaje a v kvalifikaci. V prvních třech kolech dvouhry se prémie zvednou o 60 procent, neúspěšní kvalifikanti si polepší o 41 procent.

Poražení z prvního kola odletí se šekem na 23 000 liber (asi 690 000 korun), zatímco loni to bylo 14 500 liber (435 000 korun). Hráči vyřazení v závěrečném kole kvalifikace si vydělají 12 000 liber (360.000 korun). "Tohle nejsou superhvězdy, ale hráči, kteří hledají svou cestu a nevydělávají moc peněz," uvedl Brook.

Díl prize money určený pro čtyřhru se zvýší o 22 procent.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články