Hlavní obsah

Nadal škůdcem v pavouku French Open? Měl by být nasazená jednička, lobuje McEnroe

Paříž

Los blížícího se tenisového French Open může být tentokrát mimořádně napínavou událostí. Po letech zřejmě dojde ke kuriózní situaci, kdy sedminásobný šampión z Roland Garros Rafael Nadal nebude mezi čtyřkou nejvýše nasazených hráčů. Na jednoho z největších favoritů turnaje tak může Djokovič, Federer, či Murray narazit už ve čtvrtfinále.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Španělský antukový král Rafael Nadal na turnaji v Monte Carlu.

Článek

Nadal prohrál na French Open od roku 2005 jediný zápas, řadu let platí za suverénního antukového krále a z elitní čtyřky světového žebříčku vypadl jen v důsledku vleklého zranění kolena, kvůli němuž po vyřazení od Lukáše Rosola na loňském Wimbledonu víc než půl roku nehrál turnaje.

Tenisové žebříčky ATP k 22. dubnu:
1. Djokovič (Srb.)12.900 bodů
2. Federer (Švýc.)8670
3. Murray (Brit.)8660
4. Ferrer (Šp.)6970
5. Nadal (Šp.)5985
6. Berdych (ČR)4760

Nadal sice o víkendu přišel po 46 vítězných zápasech na antuce v Monte Carlu o letitou nadvládu na tomto turnaji, když ve finále nestačil na světovou jedničku Novaka Djokoviče (2:6, 6:7), nicméně jen málokdo pochybuje, že Španěl bude jedním z horkých favoritů minimálně na účast ve finále, a to bez ohledu na nasazení v pavouku.

Se svérázným řešením, jak s prekérní situací při nasazení hráčů ve druhém grandslamovém turnaji v roce naložit, přišel legendární John McEnroe, podle nějž by organizátoři měli nasadit Nadala rovnou jako číslo jedna bez ohledu na žebříček.

Nadal si to zaslouží

„Řeknu to asi takhle. Garantuji vám, že ani jeden z těch čtyř kluků (1-4 na žebříčku ATP), byť jsou všichni skvělí, ho nechce potkat už ve čtvrtfinále. Upřímně, já bych ho nasadil jako jedničku, protože si myslím, že si to zaslouží. Zaslouží si to i ostatní hráči," uvedl McEnroe na tiskové konferenci k tradičnímu Greenbrier Champions Tennis Classic v němž nastoupí někdejší finalista French Open z roku 1984 ve čtyřhře po boku Peta Samprase proti Ivanu Lendlovi s Tommym Haasem.

Je velmi nepravděpodobné, že by se do French Open stihl Nadal dostat do elitní čtyřky na žebříčku, od čtvrtého Davida Ferrera ho totiž dělí téměř tisíc bodů.

„Určitě nelze vůbec diskutovat o tom, že by neměl být výše nasazený než David Ferrer, jakkoliv velký respekt k Davidovi chovám. To samé bych asi řekl vzhledem k antuce i k Andy Murraymu," rozpovídal se McEnroe pro server tennis.com.

„Djokovič je snad jediný, vzhledem k jeho kvalitám na antuce, o kom by se dalo diskutovat, zda by měl být nasazen výše než Nadal. Ale nevím, jak jsou v Roland Garros ochotní na svém turnaji měnit nasazení," krčil rameny McEnroe.

Grandslamové turnaje totiž mají privilegium neřídit se v nasazování hráčů podle žebříčku ATP, mohou ho změnit vzhledem k výsledkům jednotlivých hráčů na příslušném povrchu.

Reklama

  4 : 6, 5 : 5 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 5 : 5 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori