Hlavní obsah

Minář porazil Štěpánka, Hernych nestačil na Rochuse

PRAHA

Českou bitvu o postup do finále tenisového turnaje v Sydney překvapivě vyhrál Ivo Minář. Dvacetiletý rodák z Prahy, který v loňském roce startoval většinou na challengerech, deklasoval o šest let staršího a mnohem zkušenějšího Radka Štěpánka 6:1 a 6:2. Do finále turnaje v novozélandském Aucklandu nepustil Belgičan Oliver Rochus českého tenistu Jana Hernycha.

Článek

Minář se tak daleko na okruhu ATP dostal poprvé v kariéře. V australském Sydney přitom musel absolvovat kvalifikaci, v sobotu jej však čeká finále. V něm nastoupí proti domácí hvězdě Lleytonu Hewittovi, který tento turnaj v minulosti již třikrát vyhrál. V dnešním semifinále Hewitt vyřadil Maxe Mirného z Běloruska.

Minář se Štěpánkem nastoupili na kurt v Olympijském tenisovém centru v úmorném vedru, rtuť teploměru stoupala až k 50 stupňům Celsia. "Je to pro mě obrovská zkušenost, dosáhl jsem nejlepšího výsledku v kariéře," řekl agentuře Reuters Minář.

Hewit Mináře vůbec nezná

Loňský rok začal český hráč na 500. místě žebříčku, po účasti ve finále na challengerech v Praze a v Groningenu se posunul na konec druhé stovky. "Na začátku týdne jsem chtěl jen odehrát pár zápasů před odjezdem do Melbourne, a teď jsem ve finále," žasl.

Hewitt, který v Sydney získal titul v letech 2000, 2001 a loni, v dnešním semifinále vyřadil Maxe Mirného z Běloruska. Australan neměl ponětí, jaký soupeř ho ve finále čeká. "Ani nevím, jak vypadá," přiznal nejvýše nasazený tenista a pověřil svého trenéra Rogera Rasheeda, aby o Minářovi sehnal nějaké informace a prohlédl si jeho hru.

Dementěvová vzdala kvůli bolestem hlavy

První finalistkou ženské dvouhry se v Sydney stala bez boje domácí Australanka Samantha Stosurová, jejíž soupeřka Jelena Dementěvová k utkání nenastoupila. Ruska si stěžovala na bolesti hlavy a nevolnost ze slunce. Dementěvová nebude hrát ani finále čtyřhry, takže Stosurové spadl deblový titul do klína společně s krajankou Bryanne Stewartovou.

Dementěvová si stěžovala na bolesti hlavy ze slunce a nevolnost. "Bylo mi zle, měla jsem závrať a cítila se slabá. To jsou symptomy úpalu," řekla ruská tenistka, která patří do okruhu favoritek pro první grandslam roku v Melbourne. "Neměla jsem sílu ani udržet raketu," dodala.

Rochus se po výhře chválil

Belgičan Rochus nad Hernychem zvítězil po setech 6:3 a 6:1, pro českého hráče byla nicméně účast v dnešním semifinále novým osobním maximem na okruhu ATP a obdrží za ni prémii 20.330 dolarů.

"Momentálně hraji nejlepší tenis, jaký jsem kdy předváděl," řekl po výhře nad Hernychem spokojený Rochus, loňský deblový šampión z grandslamového podniku French Open. Do finále se probojoval počtvrté v kariéře, titul v singlu má zatím na kontě jeden.

O ten druhý se belgický tenista v sobotu pokusí proti Fernandu Gonzalezovi z Chile, který si poradil s Argentincem Juanem Ignaciem Chelou v poměru 6:4 a 6:3. Turnaj v Aucklandu je dotován částkou 426.000 dolarů.

Výsledky Sydney:
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Minář - Štěpánek (oba ČR) 6:1, 6:2, Hewitt (1-Austr.) - Mirnyj (Běl.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Stosurová (Austr.) - Dementěvová (3-Rus.) bez boje, Moliková (6-Austr.) - Šuaj Pcheng (Čína) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Stosurová, Stewartová (Austr.) - Dementěvová, Sugijamaová (3- Rus./Jap.) bez boje.
Výsledky Auckland:
Muži:
Dvouhra - semifinále:
O. Rochus (Belg.) - Hernych (ČR) 6:3, 6:1, Gonzalez (5-Chile) - Chela (6-Arg.) 6:4, 6:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články