Hlavní obsah

Minářovo tažení v Sydney zastavil až Hewitt

Tenista Ivo Minář na své první vítězství na turnaji ATP nedosáhl. Dvacetiletý hráč prohrál ve finále soutěže v Sydney s bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem z Austrálie po setech 5:7 a 0:6. Turnaj tak skončil absolutním triumfem domácích barev, protože v ženském finále Alicia Moliková porazila po třísetové bitvě krajanku Samanthu Stosurovou.

Článek

Český mladík s minimálními zkušenostmi na okruhu ATP, který se dostal do hlavního pavouku z kvalifikace, jakoby měl ze slavného soupeře respekt a záhy prohrával 0:5.

V další hře ale Minář odvrátil setbol a potlesk publika jej naladil na bojovnější notu, vyhrál i další čtyři gamy a zápas zdramatizoval. "Nehrál jsem nijak výjimečně. To on (Hewitt) zahrával špatné údery," komentoval Minář své zmrtvýchvstání.

Australan pak zpřesnil a o dvě hry později už třetí setbol proměnil. Druhý set měl obdobný průběh, jen k Minářovu znovuzrození už nedošlo a Hewitt bez zaváhání získal už 24. titul. V Sydney vyhrál už počtvrté a obhájil loňské prvenství.

Před zápasem nespal

Minář i přes prohru prohlásil, že zažil nejlepší týden ve svém životě. "Byl jsem strašně nervózní, v noci před finále jsem nemohl spát. Dosud jsem nikdy proti sobě neměl hráče z první světové desítky," uvedl na tiskové konferenci Minář, kterého cesta do finále připravila o start v kvalifikaci na grandslamovém Australian Open. Vrátí se proto do Evropy a nastoupí na challengeru v Německu.

"Je sobota a já jsem pořád tady," usmíval se Minář. "Bylo to ale moje rozhodnutí a já potřebuju body a peníze," řekl hráč, jemuž účast ve finále přinesla 30 600 dolarů, což je bezmála polovina toho, co vydělal za celou dosavadní kariéru.

SYDNEY
Muži
Dvouhra - finále:
Hewitt (1-Austr.) - I. Minář (ČR) 7:5, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Bhúpathí, Woodbridge (3-Indie/Austr.) - Clement, Llodra (Fr.) 6:3, 6:3.
Ženy
Dvouhra - finále:
Moliková (6-Austr.) - Stosurová (Austr.) 6:7 (5:7), 6:4, 7:5.
AUCKLAND
Dvouhra - finále:
Gonzalez (5-Chile) - O. Rochus (Belg.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Allegro, Kohlmann (Švýc./Něm.) - Aspelin, Perry (Švéd./Austr.) 6:4, 7:6 (7:4).
CANBERRA
Dvouhra - finále:
Ivanovičová (SČH) - Czinková (Maď.) 7:5, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Garbinová, Križanová (It./Slovin.) - G. Navrátilová, Paštiková (ČR) 7:5, 1:6, 6:4.
MELBOURNE - exhibice
Finále:
Federer (Švýc.) - Roddick (USA) 6:4, 7:5.
0 3. místo:
Henman (Brit.) - Agassi (USA) 6:3, 6:7 (5:7), 7:5.

Reklama

Související témata: