Hlavní obsah

Siniaková se chce s juniorkou loučit tituly z Paříže i Wimbledonu

V sedmnáctileté Kateřině Siniakové roste českému tenisu možná další hvězda. Na pražské Spartě sice vypadla z turnaje ITF hned v prvním kole, ale jinak zvládá přechod z juniorek mezi ženy na výbornou. V žebříčku za čtyři a půl měsíce letošního roku vyletěla z 1068. až na 350. místo dvouhry WTA.

Foto: David Santiago, ČTK/AP

Tenisová naděje Kateřina Siniaková.

Článek

"Myslím, že se mi přechod mezi ženy docela daří. Rychle jsem se do toho dostala a doufám, že to půjde nahoru. Jsem spokojená," řekl Siniaková novinářům.

Hráčka z Hradce Králové, které v žilách koluje po otci Dimitrijovi ruská krev, začala rok finálovou účastí v juniorce na Australian Open. Pak se vrhla do turnajů žen a prožila báječný březen. "To byl krásný, až neskutečný měsíc," usmála se tenistka.

V březnu Siniaková nejdříve vyhrála turnaj kategorie ITF ve Švýcarsku a slavila první titul mezi dospělými. Pak okusila svět velkého tenisu - využila volnou kartu a v Miami prošla kvalifikací do hlavní soutěže, dotované více než čtyřmi milióny dolarů.

"To byl neskutečný zážitek. Měla jsem výborný pocit, když jsem se viděla v pavouku s hvězdami. Bylo to úžasné a doufám, že to tak bude dál," řekla Siniaková.

Třetí měsíc v roce uzavřela postupem do semifinále dalšího turnaje ITF v Osprey. Doma na Spartě teď hrála díky divoké kartě, ale slibně rozehraný zápas s Akgul Amanmuradovovou z Uzbekistánu prohrála. "Mrzí mě to," litovala.

Předvedla všechny své tváře

Fanouškům, zvědavým na českou naději, předvedla všechny své tváře. Ukázala výborný pohyb, který se učí i při boxerském tréninku, protože její táta v mládí boxoval. "Zezadu to zvládám a nedám míč zadarmo, ale musím vylepšit, když si získám tlak, abych to uměla dohrát," řekla Siniaková.

Bojovala také se servisem, po zkažených míčích diváci viděli i vztekání a házení raketou. "Jsou tam chvíle, kdy vybuchuju, a někdy je tam malá holka," klopila oči Siniaková. Na zklidnění a soustředění pracuje. "Doufám, že to tam brzy nebude."

Siniaková se mezi ženami učí, že tenis není jenom o ráně, ale hrají v něm roli zkušenosti a trpělivost. Spěchat se tolik nevyplatí. "Když jde do tuhého, tak to ženy umějí podržet a počkají si na šanci, zatímco juniorky to vystřelí," porovnávala. "Snažím se to učit, vylepšila jsem to, ale je potřeba zapracovat na stabilnosti hry," dodala.

V plánu je být ve dvoustovce

V žebříčku měla původně plán dostat se do čtyřstovky. Ten už ale splnila, a tak má nový. "Podle toho, jak teď hraju, tak bych chtěla do konce roku do Top-200. Miami mi nahodilo hodně sebevědomí, takže si věřím, že to jde," řekla odhodlaně.

Studentka soukromého jazykového gymnázia se ale ještě chce vítězně rozloučit s juniorskou kategorií. Bude hrát letos juniorské soutěže v Paříži na Roland Garros a ve Wimbledonu. "Vyhrát juniorský grandslam není špatné. Budu chtít dokázat, že patřím v juniorkách k nejlepším, a nejlépe chci vyhrát oboje," prohlásila.

Reklama

Související témata: