Hlavní obsah

Berdych - Djokovič 2:6, 7:5, 6:4Bravo, Tomáši! Berdych udolal v Římě světovou jedničku Djokoviče a čeká ho semifinále s Nadalem

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych se probojoval do semifinále turnaje v Římě. V dramatické bitvě udolal po setech 2:6, 7:5 a 6:4 světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska, se kterým šestý hráč žebříčku ATP prohrál předchozích jedenáct zápasů za sebou. Příštím soupeřem české jedničky bude španělský antukový král Rafael Nadal, jenž ve španělském souboji zdolal Davida Ferrera 6:4, 4:6, 6:2.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Radost Tomáše Berdycha po vítězství nad Srbem Novakem Djokovičem ve čtvrtfinále turnaje v Římě.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Berdych se s Djokovičem utkal zatím patnáctkrát a vedle dnešního vítězství v Římě dokázal šestadvacetiletého Srba porazit už jen jednou - povedlo se mu to před třemi lety na trávě ve Wimbledonu.

"Jsem strašně rád, že série prohraných zápasů skončila. Neříkám, že už vím, jak na něj, a teď už ho budu porážet pokaždé. To určitě ne, to by bylo špatně řečeno. Ale jsem rád, že se mi to povedlo takhle zvládnout a zahrát takhle dobrý zápas. Každá série musí jednou skončit a já jsem rád, že to bylo zrovna dneska," řekl Berdych.

Na antuce proti sobě nastoupili oba hráči teprve podruhé a šestý nasazený Berdych byl po hladce prohraném prvním setu a ztrátě servisu v druhé sadě na hraně vyřazení. "Novak hrál dlouho výtečně a nedal mi ani náznak malé šance. Nemohl jsem přemýšlet, že bych měl brejkbol," uvedl Berdych.

V kritické situaci za stavu 2:5 však zpřesnil hru od základní čáry, začal Djokoviče zasypávat tvrdými údery a donutil ho k chybám. Následujících pět gamů Berdych před zraky dalšího daviscupového reprezentanta Radka Štěpánka v hledišti jasně ovládl, získal 16 z 21 posledních bodů a vyrovnal na 1:1 na sety.

Djokovič: Ztratil jsem koncentraci

Před osmou hrou druhého setu, v které proměnil svůj první brejkbol v utkání, si vyměnil raketu. "Sám sobě jsem říkal, mám si jít vyměnit raketu na nové míče, nebo ne? Nakonec jsem šel a pak se to dobře otočilo," liboval si Berdych. "Snažil jsem se si šanci vypracovat a podařilo se mi to za minutu dvanáct. A když člověk dostane jednu šanci s takovým hráčem a je na ni připravený a využije ji, tak se může stát, co se stalo," řekl rodák z Valašského Meziříčí, který porazil prvního hráče světa počtvrté v kariéře. Tři předešlé výhry nad hráčem číslo jedna si vždy připsal proti Rogeru Federerovi.

"Ztratil jsem koncentraci. Začal jsem hrát moc defenzivně. On naopak získával sebevědomí a využíval své příležitosti," vysvětloval kolaps Djokovič. Ten zahájil antukovou sezónu triumfem nad Rafaelem Nadalem v Monte Carlu, minulý týden v Madridu však vypadl v druhém kole a nyní nepostoupil do boje o titul ani v Římě. "Snad něco podobného nepředvedu na Roland Garros. Ale jsem v pohodě, jen jsem dneska ztratil rytmus," dodal Srb, jehož nedávno sužovaly problémy s kotníkem.

Na začátku rozhodující sady sice Djokovič svůj servis udržel a přerušil Berdychovu sérii vítězných her, za stavu 1:1 však český tenista opět soupeřovo podání prolomil a výhodu už nepustil. Za stavu 5:4 a 40:0 ještě nevyužil tři mečboly, po shodě však dvěma body přímo z podání zápas po dvou hodinách a 22 minutách ukončil.

Berdych měl ještě společně se Štěpánkem absolvovat v pátek v podvečer čtvrtfinále čtyřhry, ale po výhře nad Djokovičem český pár z deblové soutěže odstoupil.

Své první semifinále turnaje Masters v kariéře si zahraje Francouz Benoit Paire, který ve čtvrtfinále deklasoval 6:1, 6:0 Španěla Marcela Granollerse. Jeho soupeřem v semifinále bude Švýcar Roger Federer, jenž zdolal Poláka Jerzyho Janowicze 6:4 a 7:6.

Šarapovová odstoupila kvůli nemoci

Světová dvojka Ruska Maria Šarapovová odstoupila z turnaje v Římě před dnešním zápasem s domácí Sarou Erraniovou, která tak prošla do semifinále bez boje. Vítězku uplynulých dvou ročníků Italian Open se vrátila nemoc, která ji sužovala už minulý týden. Od 26. května má Šarapovová obhajovat titul na Roland Garros.

"Mrzí mě, že jsem musela odstoupit. Minulý týden jsem byla nemocná a nezbavila se toho, teď mě to znovu sklátilo," uvedla na twitteru.

Výkony ruské hvězdy v úvodních dvou zápasech v Římě nenasvědčovaly tomu, že by měla nějaké problémy. Se Španělkou Garbine Muguruzaovou ztratila Šarapovová jen dva gamy, ve třetím kole s Američankou Sloane Stephensovou dokonce jen tři.

Bez problémů postoupila do semifinále světová jednička Serena Williamsová, která porazila Španělku Carlu Suárezovou Navarrovou 6:2 a 6:0. Americká tenistka vyhrála 22. zápas za sebou a vylepšila svůj osobní rekord. Dosavadním maximem patnáctinásobné grandslamové vítězky, která může získat třetí titul za sebou, byly série 21 výher z let 2002 a 2003.

Soupeřkou Williamsové bude překvapení turnaje Simona Halepová. Jedenadvacetiletá Rumunka se dostala do semifinále z kvalifikace, v hlavní soutěži vyřadila slavná jména Agnieszku Radwaňskou, Světlanu Kuzněcovovou, Robertu Vinciovou a v pátek ve třech setech i Jelenu Jankovičovou.

Záhlavová-Strýcová v Praze dohrála

Po sedmi zápasech skončila vítězná série tenistky Barbory Záhlavové-Strýcové. Česká hráčka podlehla ve čtvrtfinále turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open Slovence Janě Čepelové 7:6, 1:6 a 5:7.

Sedmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová v rozhodující sadě dokázala smazat ztrátu 2:4, ale za stavu 5:5 pošesté v utkání ztratila servis. Při podání Čepelové už neuhrála ani fiftýn a prohrála za dvě a půl hodiny. Štěstí tenistce nepřinesl ani nečekaný fanoušek v hledišti, bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha.

"Byl to zvláštní zápas. První set jsem vybojovala, ale vzalo mi to dost energie, a druhý mi utekl. Ve třetím jsem věděla co hrát, ale měla jsem celý zápas těžké nohy, a proto jsem prohrála," řekla Záhlavová-Strýcová, která se po druhém setu nechala ošetřit. "Dostávala jsem křeče do prstů u nohou, ale pak to přestalo."

Záhlavová-Strýcová vyhrála před cestou do Prahy turnaj ITF v Trnavě a spolu s výhrami v prvním a druhém kole ve Stromovce měla na kontě sedm vítězných zápasů v řadě. To byla její nejdelší úspěšná šňůra od roku 2009, kdy vyhrála jedenáctkrát po sobě. Chuť si spravila s Renatou Voráčovou triumfem ve finále čtyřhry.

Šafářová postupuje

Do semifinále naopak pronikla obhájkyně titulu Lucie Šafářová. Druhá nasazená hráčka porazila ve čtvrtfinále Moniku Puigovou z Portorika 6:7, 6:4, 6:2 a zůstala na antuce ve Stromovce poslední českou zástupkyní ve dvouhře. Její příští soupeřkou bude přemožitelka Záhlavové-Strýcové Slovenka Čepelová.

Pětadvacátá hráčka světa Šafářová po prohrané první sadě zpřesnila údery a hrála trpělivěji. "Soupeřka hrála velmi agresivně a ze začátku jsem měla problémy hlavně proti větru. Ale pak jsem dobře servírovala, což byl klíč," řekla.

V koncovce druhého setu si nechala obvázat levé stehno, ale v pohybu ji to nelimitovalo. "Tahá mě trochu stehno a v prvním setu se to zhoršovalo, tak jsem si to nechala zavázat," uvedla Šafářová a třetí sadu už měla pod kontrolou.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):
Muži (dotace 2 646 495 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (6-ČR) - Djokovič (1-Srb.) 2:6, 7:5, 6:4
Nadal (5-Šp.) - Ferrer (4-Šp.) 6:4, 4:6, 6:2
Paire (Fr.) - Granollers (Šp.) 6:1, 6:0
Federer (2-Švýc.) - Janowicz (Pol.) 6:4, 7:6 (7:2).
Semifinálové dvojice:
Berdych - Nadal, Federer - Paire.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bhúpathí, Bopanna (6-Indie) - Berdych, Štěpánek (ČR) bez boje.
Ženy (2 369 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (1-USA) - Suárezová (Šp.) 6:2, 6:0
Erraniová (7-It.) - Šarapovová (2-Rus.) bez boje
Halepová (Rum.) - Jankovičová (Srb.) 4:6, 6:0, 7:5
Azarenková (3-Běl.) - Stosurová (9-Austr.) 6:4, 1:6, 6:3.
Semifinálové dvojice:
S. Williamsová - Halepová, Azarenková - Erraniová.
Tenisový turnaj žen ITF Sparta Prague Open (dotace 100 000 dolarů, antuka):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Čepelová (6-SR) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:7 (3:7), 6:1, 7:5
Falconiová - Sanchezová (obě USA) 3:6, 6:4, 7:5
Šafářová (2-ČR)´- Puigová (7-Portor.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:2
Cadantuová (Rum.) - Doloncová (Srb.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Záhlavová-Strýcová, Voráčová (1-ČR) - Hrdinová, Falconiová (2-ČR/USA) 6:4, 6:0.

Reklama

Související témata: