Hlavní obsah

Šafářová - Cadantuová 3:6, 6:1, 6:1Šafářová obhájila v Praze vítězství na turnaji ITF. Rosol v Düsseldorfu skončil

Praha
Aktualizováno

Tenistka Lucie Šafářová obhájila vítězství na turnaji kategorie ITF Sparta Prague Open. Druhá nasazená sice ve finále s Rumunkou Alexandrou Cadantuovou prohrála první set 3:6, další dva ale získala shodně 6:1. Nedařilo se naopak Lukáši Rosolovi, který vypadl v Dusseldorfu hned v prvním kole. Pátý nasazený hráč, který na předchozím turnaji ATP v Bukurešti získal první titul v kariéře, v neděli podlehl domácímu Danielu Brandsovi 4:6 a 3:6.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

A je to! Lucie Šafářová obhájila titul v turnaji ITF Sparta Prague Open.

Článek
Fotogalerie

Světová pětadvacítka Šafářová jako první vyhrála pražský turnaj s dotací 100 tisíc dolarů dvakrát. První ročník ovládla Lucie Hradecká a druhý Slovenka Magdalena Rybáriková. Loni Šafářová zdolala ve finále krajanku Kláru Zakopalovou.

"Jsem strašně šťastná, je tady vždycky příjemná atmosféra a ráda se sem vracím. Cítím se tady jako princezna, všechno je výborné. V Česku navíc během roku moc nepobudu a je dobré se doma trochu ukázat," uvedl s úsměvem vítězka.

Levou rukou hrající Šafářová měla v utkání se 102. hráčkou žebříčku Cadantuovou pomalejší start a prohrávala 0:3. První set už nezachránila, ale od druhého převzala iniciativu a za pomoci plných tribun vývoj otočila. "Fanoušci byli hodně znát. I když jsem prohrála první set, tak mě roztleskávali a bylo to příjemné," řekla Šafářová.

Vyhrála zbylých dvanáct ze čtrnácti her a mohla soupeřce uštědřit i kanára, ale při prvním mečbolu udělala dvojchybu. Zápas ukončila až o game později při podání rumunské hráčky, kterou od druhého setu trápilo rameno.

Pro pětadvacetiletou Šafářovou, která minulý týden vyhrála čtyřhru v Madridu, byl turnaj generálkou na Roland Garros, které v Paříži začne příští neděli. "Doufám, že tím nastartuji vítěznou lajnu a bude se dařit i v Paříži," přála si.

Williamsová povolila Azarenkové jen čtyři hry

Američanka Serena Williamsová porazila ve finále v Římě Bělorusku Victorii Azarenkovou 6:1 a 6:3. Jedenatřicetiletá světová jednička tak získala čtvrtý titul za sebou a v sezoně oslavila už pátý turnajový triumf.

Williamsová v dosavadním průběhu sezóny prohrála jediné finále, v únoru v Dubaji ji porazila právě Azarenková. Před blížícím se druhým grandslamem sezóny Roland Garros se navíc může pochlubit skvělou formou na antuce, na které si připsala 17. vítězný zápas v řadě.

"Loni jsem taky hrála na antuce dobře, ale na Roland Garros jsem zklamala. Takže letos jsem opatrnější, beru to postupně, protože nechci nic zakřiknout," uvedla Williamsová, která si také prodloužila nejdelší vítěznou sérii v kariéře na 24 zápasů. Rekord drží od roku 1984 se 74 výhrami za sebou Martina Navrátilová.

V Římě patnáctinásobná grandslamová šampiónka Williamsová získala po triumfu v roce 2002 druhý titul.

Nadal zdolal Federera

Ve finále mužské dvouhry porazil Rafael Nadal v souboji bývalých světových jedniček Švýcara Rogera Federera 6:1 a 6:3. Šestadvacetiletý antukový fenomén obhájil titul a v sezóně si připsal už šestý turnajový triumf.

Pátý hráč světa Nadal, který v semifinále vyřadil Tomáše Berdycha, měl jubilejní třicáté vzájemné utkání s Federerem od začátku pod kontrolou a nakonec si vylepšil bilanci na 20 výher a 10 porážek. Ve finálovém duelu svého jedenatřicetiletého rivala přehrál už počtrnácté.

"Aby se něco takového stalo mezi dvěma vyrovnanými tenisty, tak jeden musí hrát opravdu výjimečně a ten druhý dělat opravdu hodně chyb. To je všechno," řekl Nadal. "O tom, že bych hrál takhle dobře, jsem si před pár měsíci nedovolil ani snít," dodal.

"Rafa hrál dneska příliš dobře," řekl Federer a vyzdvihl, že Nadal únorový návrat po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena neuspěchal. "Měli by si z něj vzít příklad ostatní hráči. Je zase dobrý jako dřív a bude favoritem Roland Garros," dodal.

Federer nezvládl v Římě první finále v sezóně, naopak Nadal o titul hrál už poosmé. Do finále postoupil na všech turnajích, kterých se letos účastnil, a bez trofeje odjel pouze z Monte Carla a Viňa del Mar.

Rosol skončil, Hájek jde dál

Na turnaji v Düsseldorfu dohrál Lukáš Rosol, který nestačil na Němce Daniela Brandse. První kolo naopak zvládl jiný daviscupový reprezentant Jan Hájek, který si poradil s Rusem Jevgenijem Donským dvakrát 6:2. Jeho dalším soupeřem bude Rosolův přemožitel Brands, se kterým se zatím utkal dvakrát a má s ním vyrovnanou bilanci.

Hájek úvodní duel na okruhu ATP zvládl poprvé od února. Přerušil tak sérii čtyř turnajů, na nichž buď první zápas prohrál, nebo skončil už v kvalifikaci.

Turnaj žen ITF Sparta Prague Open (dotace 100 000 dolarů, antuka):
Dvouhra - finále:
Šafářová (2-ČR) - Cadantuová (Rum.) 3:6, 6:1, 6:1.
Tenisový turnaj mužů v Düsseldorfu (antuka, dotace 410 200 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Brands (Něm.) - Rosol (5-ČR) 6:4, 6:3
Dodig (Chorv.) - Kavčič (Slovin.) 7:5, 6:4
Hájek (ČR) - Donskoj (Rus.) 6:2, 6:2.
Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):
Muži (dotace 2 646 495 eur):
Dvouhra - finále:
Nadal (5-Šp.) - Federer (2-Švýc.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bopanna, Bhúpathí (6-Indie) 6:2, 6:3.
Ženy (dotace 2 369 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Azarenková (3-Běl.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Su-Wei Hsieh, Pcheng Šuaj (Tchaj-wan/Čína) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 4:6, 6:3, 10:8.

Reklama

Související témata:
  3 : 1 Bejlek - Blinkovová 3 : 1 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík