Hlavní obsah

Hernych by rád zaskočil Štěpánka

K souboji dvou českých tenistů dojde ve druhém kole Australian Open. Los svedl dohromady zkušeného Radka Štěpánka a Jana Hernycha, jenž na australském grandslamu startuje poprvé. Zatímco Štěpánek přešel v úvodu turnaje přes Američana Spadeu, poměrně neznámý Hernych překvapil vyřazením Felixe Mantilly ze Španělska.

Článek

Vítězstvím ve čtyřech setech nad Mantillou získal Hernych první grandslamovou výhru v kariéře. Semifinalista turnaje v Aucklandu hrál loni jen ve Wimbledonu a skončil v prvním kole, i když už nad Italem Danielem Braccialim vedl 2:0 na sety. "Hrát na tři vítězné sety je něco jiného. Cítím se super, že to mám za sebou," řekl pětadvacetiletý hráč novinářům.

Kdo postoupí do 3. kola Australian Open?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Na klasický španělský tenis Hernych vyzrál rychlou a přímou hrou. Po prohraném druhém setu v tie-breaku už soupeři povolil jen jednu hru. "Tlačil jsem a chodil si pro míče na síť. Asi jsem ho udolal i fyzicky, protože od začátku třetího setu nějaké míče vypouštěl, když viděl, že mám nahráno," řekl Hernych.

Štěpánek: Čech je soupeř jako každý jiný

Hernychův příští soupeř Štěpánek musel vydat více sil, aby si skoro za tři hodiny připsal cenný skalp Američana Vincenta Spadey. Nasazenou devatenáctku porazil po pětisetové bitvě, přičemž už prohrával 1:2. "Musel jsem to zachraňovat za minutu dvanáct. Na grandslamu je třeba bojovat o každý balon a věřit, že se to dá za každého stavu otočit. V pátém setu jsem určitě chtěl vyhrát víc než soupeř," řekl po utkání Štěpánek.

Štěpánek a Hernych se na turnaji okruhu ATP střetli podle statistiky jen jednou a na challengeru v Praze vyhrál zkušenější Štěpánek dvakrát 6:3. "Radek je takový nepříjemný tenista, ale uvidíme," řekl Hernych. Štěpánek loni na US Open prohrál s Jiřím Novákem. "Takže pro mě to není nic nového. Čech je soupeř jako každý jiný. Chci vyhrát a postoupit," uvedl Štěpánek.

Reklama