Hlavní obsah

Češi prožili na Australian Open černý den

MELBOURNE

Středeční druhé kolo dvouhry na Australian Open bylo nad síly všech českých tenistů, kteří zasáhli do třetího hracího dne úvodního grandslamu sezóny. S turnajem v Melbourne se rozloučili Denisa Chládková, Bohdan Ulihrach, Tomáš Zíb i Michal Tabara. V úvodním kole čtyřhry naopak uspěly česko-rumunské páry Tomáš Berdych, Andrei Pavel a Eva Birnerová s Andreou Vancovou.

Článek

Chládková dostala jednadvacátou nasazenou Amy Frazierovou do tří setů, ale na výhru neměla. "Od začátku byla moje hra špatná, byla jsem v křeči. Porazila jsem se sama. Hrát aspoň standard, tak to bylo na vítězství," řekla Chládková novinářům. "Přitom na tréninku mi to jde, jenže na kurtu už to tak dobře nezvládám," dodala.

Náznak zlepšení ze strany Chládkové přišel na konci druhé sady, kterou vyhrála, ale zas rychle vyprchal. K porážce sráželo Chládkovou špatné podání, v prohraných setech si neudržela ani jednou servis. "Určitě je to nepříjemné, když servírujete špatně, ale ani ze základní čáry jsem ji nedokázala rozhodit a dostat pod tlak. Pak se v podstatě hrát nedá," konstatovala Chládková.

Tabara si prohrál utkání sám

Podobné pocity měl po vyřazení Tabara, který v duelu s devětadvacátým nasazeným Taylorem Dentem ze Spojených států uhrál jen devět gamů. "Prohrál jsem si to servisem. Trápil jsem se při něm a vyhrál jsem si za zápas podání snad jen čtyřikrát," zlobil se Tabara.

Podobně se Tabara poroučel z kurtu na Australian Open i před třemi lety, kdy rovněž prohrál s Dentem. "Teď jsem mnohem líp returnoval, prohazoval a hrál o poznání lépe než tehdy, ale bohužel je výsledek stejný," řekl nespokojený tenista. "Dent nebyl o tolik lepší, jak naznačuje výsledek. Prohrál jsem si to jenom sám. Servis byl katastrofální," řekl Tabara po 11 dvojchybách.

Zíbovi chyběly síly

Zíb sebral set třináctému nasazenému Španělu Tommymu Robredovi, ale víc nezvládl. "Sám bych si nic nevyčítal. Hrál jsem, co jsem byl schopný," zhodnotil utkání Zíb, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace a měl v nohou o tři zápasy víc než soupeř. "Abych uspěl, musel bych hrát na hranici možností a být na tom fyzicky trošku lépe, než jsem byl," doplnil Zíb.

Na úvod sezóny přesto může být spokojený. Dostal se do semifinále v Čennaí, poprvé v kariéře vyhrál zápas v hlavní soutěži na turnaji Grand Slamu a podruhé v životě je v první stovce žebříčku ATP. "Při odletu z Prahy by mě ani nenapadlo, že během tří turnajů uhraju tolik bodů," pochvaloval si Zíb.

Ulihrach nic nevymyslel

Nadějně začal Ulihrach utkání proti turnajové čtyřce Maratu Safinovi z Ruska. V prvním setu vedl 2:0, ale nakonec prohrál ve třech setech za 81 minut. "Asi to bylo bez šance. Sice zaváhal v úvodu, ale pak už měl celý zápas pod kontrolou. Výborně servíroval a hrál skvěle zezadu. Nedalo se nic vymyslet," řekl Ulihrach.

Podle Ulihracha jsou Safin a Australan Lleyton Hewitt jedinými hráči, kteří by mohli porazit Rogera Federera. "Ale ten to stejně vyhraje," myslí si Ulihrach.

Koncem února oslaví Ulihrach třicítku, a proto si užívá každý grandslamový turnaj, jak řekl. "Protože si říkám, že může být poslední," uvedl tenista. Na druhou stranu před sezónou uvažoval o tom, že by třeba hrál ještě na olympiádě.

"Jenže ta bude až za tři roky, a když vidím, jak každý rok vyletí na okruh dvacet nových mladých kluků, tak jsem rád za každý Grand Slam. Kdo ví, třeba zrovna tahle sezona bude moje poslední," uvedl Ulihrach.

Další šanci postoupit do třetího kola bude mít pět českých tenistů ve čtvrtek. Jeden český hráč se do dalších bojů určitě dostane, spolu totiž budou hrát Jan Hernych a Radek Štěpánek.

Australian Open - čeští tenisté
Muži
Dvouhra - 2. kolo:
Robredo (13-Šp.) - Zíb (ČR) 6:4, 2:6, 6:2, 6:4, Safin (4-Rus.) - Ulihrach (ČR) 6:4, 6:1, 6:3, Dent (29-USA) - Tabara (ČR) 6:4, 6:1, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Berdych, Pavel (ČR/Rum.) - Karlovič, Vanhoudt (Chorv./Belg.) 7:6 (7:2), 6:4.
Ženy
Dvouhra - 2. kolo:
Frazierová (21-USA) - Chládková (ČR) 6:1, 3:6, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Birnerová, Vancová (ČR/Rum.) - Benešová, Peschkeová (ČR) 7:5, 6:7 (5:7), 6:2, G. Navrátilová, Paštiková (ČR) - Ashleyová, Granvilleová (USA) 6:4, 6:7 (1:7), 6:3.

Reklama