Hlavní obsah

Tenista Štěpánek dostává facky, ale věří v happyend

Praha

Hrdina loňského finále Davisova poháru Radek Štěpánek hraje konečně od lednové operace krční páteře bez omezení. Zpětně ví, že jeho účast ve čtvrtfinále Davis Cupu v Kazachstánu byl risk, každý vyhraný zápas bere jako bonus, což platí i před grandslamovým French Open, a věří v happyend.

Foto: Susana Vera, Reuters

Radek Štěpánek na turnaji v Madridu.

Článek

"Věděl jsem od začátku, že to je dlouhá cesta a byl jsem připraven na to, že bude bolet. Ono to bolí, ale věřím, že to bude mít happyend. Proto makám, teďka dostávám pár facek, ale věřím, že mě to zocelí do budoucna," řekl Štěpánek.

Čtyřiatřicetiletý tenista koncem ledna podstoupil operaci vyhřezlé ploténky krční páteře, kvůli které ztrácel cit v prstech. Poprvé hrál začátkem dubna čtyřhru ve čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu, ale s Janem Hájkem prohráli. Turnaje hraje od antukové části sezóny a před Paříží dva zápasy vyhrál a pět prohrál.

"Věděl jsem, že v prvním půl roce bude bonus vše, co vyhraji a to platí stále, ale cítím se každým týdnem líp," řekl Štěpánek na pražské Spartě, kde se na Roland Garros připravoval a poslední týden už hrál bez omezení. "Můžu trénovat své dávky a začíná si vše sedat. Cítím se fyzicky bez problémů," ujistil karvinský rodák.

Už nehlídá každý svůj pohyb

Po operaci dlouho rozcvičoval prsty a nemohl naplno používat horní část těla. Nejvíce ho to omezovalo při smečích a vyšších volejích. "Při práci na síti, která je doménou mé hry, ale lepší se to a už nemám žádný problém," zaklepal s tím, že na kurtu už nehlídá podvědomě každý svůj pohyb a může se plně soustředit na hru. "Hlavu mám od toho prázdnou a jdu do toho bez bázně a hany," konstatoval Štěpánek.

Vrátil se i ke své účasti v Davisově poháru. V Astaně ve čtyřhře bylo vidět, že není plně v pořádku a rozehraný. Nyní přiznal, že jeho účast byl risk. "Byl, obrovský," řekl autor vítězného bodu z loňského finále tenistů proti Španělsku.

"V Kazachstánu jsem neměl co dělat"

Od cesty do Kazachstánu Štěpánka zrazovali, ale při neúčasti jedničky Tomáše Berdycha chtěl jet. "Když se na to podívám zpětně, tak asi vím, že jsem tam neměl co dělat. Chtěl jsem ale jakkoli pomoc, třeba z lavičky, psychicky kluky uklidnit, nebo pomoct v zápasech, proto jsem jel, ale bylo vidět, že to bylo moc rychle."

Do turnajů se Štěpánek chtěl vrátit na antuce vzhledem k tomu, že tento povrch je ze všech k tělu nejšetrnější. Navíc se na antuce hrají delší výměny i zápasy. "Nejlepším tréninkem je zápas a na antuce dojde na mnoho herních variant, z toho pohledu to bylo dobrý a čím déle je člověk mimo hru, tím déle se pak vrací," řekl.

Žebříček mu žíly netrhá

Od konce dubna je poprvé po dlouhé době českou trojkou. Po titulu v Bukurešti se před něj dostal v žebříčku ATP Lukáš Rosol, což platí i nyní. "Tím, že člověk nehraje, tak tomu odpovídá žebříček, ale to mi žíly netrhá," řekl Štěpánek, v roce 2006 osmý tenista světa. "Soustředím se, abych byl zpátky co nejdřív v nejlepší možné formě, protože když jsem stoprocentní, tak vím, kam patřím," dodal.

Reklama

Související témata: