Hlavní obsah

Těžký los: Berdych bude hrát na French Open s Monfilsem, Kvitová s Rezaiovou

Paříž

Těžký los má tenista Tomáš Berdych na letošním grandslamovém Roland Garros. Ruka loňské vítězky dvouhry žen Marie Šarapovové rozhodla o tom, že pátý nasazený Čech se v 1. kole utká s domácím Gäelem Monfilsem, bývalým sedmým hráčem světa, který dostal do soutěže divokou kartu. Petra Kvitová má za soupeřku rovněž domácí hráčku, utká se s Arvene Rezaiovou.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Tomáš Berdych má v Paříži hned na úvod těžkého soupeře.

Článek

Šestý hráč světa Berdych má za sebou před French Open dvě semifinále na turnajích série Masters v Madridu a Římě a souboj s Monfilsem, kterého ve všech třech předchozích zápasech porazil, bude na úvod náročný. Francouz hrál loni v Paříži čtvrtfinále a v květnu vyhrál challenger na antuce v Bordeaux.

V případě postupu může sedmadvacetiletý Berdych, loňský čtvrtfinalista Roland Garros, narazit na Lotyše Ernestse Gulbise, který loni českou jedničku porazil v 1. kole Wimbledonu. Letos v Marseille nad ním vyhrál Berdych až po třísetovém boji. V případě postupu až do čtvrtfinále by Berdych teoreticky hrál se Španělem Davidem Ferrerem a v semifinále s Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Štěpánek narazí na Kyrgiose

Radek Štěpánek bude hrát s Australanem Nickem Kyrgiosem. Lukáše Rosola čeká Španěl Pere Riba, jenž absolvoval kvalifikaci, stejně jako soupeř Jana Hájka Denis Kudla z USA. Talentovaný Jan Veselý se po postupu z kvalifikace při svém grandslamovém debutu utká s šestnáctým nasazeným Philippem Kohlschreiberem z Německa.

Nasazené hráče losovala Šarapovová, ženy "rozdělil" do pavouka sedminásobný vítěz dvouhry Nadal. Díky němu bude hrát Kvitová s Rezaiovou (187. WTA), s kterou jediné vzájemné utkání v Montrealu 2010 prohrála.

"Hrát s Francouzkou na Roland Garros je vždycky obtížné a ožehavé. Před třemi lety hrála velice agresivně a riskantně. Když má den, může porazit kohokoli, proto musím být připravena na každou výměnu hned od začátku. Nebude to snadné, ale už se na zápas těším," napsala Kvitová na facebooku. Její soupeřka hraje turnaj díky divoké kartě.

Třiadvacátá nasazená Klára Zakopalová má za soupeřku Estonku Kaiu Kanepiovou, Andrea Hlaváčková svěřenkyni Martiny Hingisové Anastasiji Pavljučenkovovou z Ruska a Lucie Hradecká se utká s Ashleigh Bartyovou z Austrálie. Turnajová pětadvacítka Lucie Šafářová bude hrát s Američankou Jamie Hamptonovou.

V soutěži mužů je jisté, že nedojde na finále mezi Nadalem a prvním hráčem světa Novakem Djokovičem, protože oba se mohou střetnout už v semifinále. "To ale není první kolo, že?" vtipkoval Nadal, který na úvod bude hrát s Němcem Danielem Brandsem. "Pokud bych si mohl vybrat, jestli vyhrát za celý rok jeden grandslam, nebo šest turnajů, což jsem už dokázal, tak bych si vybral šest turnajů," řekl Nadal.

Šarapovová minulý týden odstoupila z turnaje v Římě kvůli nemoci, ale před Roland Garros už je v pořádku. "Už trénuji pět šest dnů, což je skvělé. Jsem tady poprvé od loňského titulu a bylo fajn mít na trénink klid," řekla Ruska.

Reklama