Hlavní obsah

Vítěznou premiéru si na grandslamu nezapsal, přesto byl Veselý překvapen, že soupeři stačil

Paříž

Tenista Jiří Veselý prožívá vydařený přechod od juniorů mezi dospělé. Letos už vyhrál dva challengery a úterní prohra při grandslamové premiéře jeho talent potvrdila. S hráčem světové dvacítky hrál vyrovnaně a Němci Philippu Kohlschreiberovi v prvním kole Roland Garros podlehl až 1:3 na sety za dvě a půl hodiny boje.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Český tenista Jiří Veselý v utkání proti Němci Philippu Kohlschreiberovi.

Článek

"Mrzí mě to. Šance jsem měl, ale nebyl jsem schopný je využít," řekl Veselý českým novinářům. Překvapilo ho, že hrál s 19. hráčem světového žebříčku vyrovnaně. "Čekal jsem, že do mě půjde agresivněji a budu mít větší problémy mu stačit."

Devatenáctiletý Veselý se do hlavní soutěže probojoval z kvalifikace a do soupeře se pustil odhodlaně. Skoro tři sety výborně podával, levou rukou posílal míče přes síť rychlostí více než 220 km/h a dokázal hrát vítězné údery i zkrátit hru.

Po získaném druhém setu, v němž Kohlschreiberovi povolil jen jednu hru, ztratil třetí sadu až za stavu 5:5, kdy nabídl soupeři první brejkbol a přišel o servis. Ve čtvrtém setu už ztrácel fyzicky, a proto si podáním tolik nepomohl a padl. "Připouštím, že jsem schopný nejenom stíhat, ale rozhodly zkušenosti," hodnotil Veselý.

Pro svěřence Jaroslava Navrátila je účast v Paříži první grandslamovou zkušeností, které si váží. "Je pozitivní, že jsem mohl poznat kouzlo grandslamu," řekl aktuálně už 127. hráč dvouhry ATP, který má před sebou jasný cíl. "Je to všechno úvod, začátek kapitoly, do které bych se chtěl dostat. Pak je další, abych tam byl tučně vypsaný jako nasazený. Ale je to dobrý pocit hrát velké zápasy," řekl.

Grandslamovou premiéru Veselý hodně prožíval. Před zápasem nemohl usnout. "A vstával jsem v pět. Člověk neví, do čeho jde, těší se," popsal tenista, který se před zápasem ptal kondičního trenéra Jozefa Ivanka, zda zvládne pět setů. Ke konci byl vyčerpaný i kvůli nervům. "Premiéru člověk prožívá úplně jinak, tělo je v daleko větším napětí než obvykle a ke konci jsem trošičku lapal po dechu," přiznal.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori