Hlavní obsah

Tenista Chela dostal za plivanec pokutu

MELBOURNE

S pokutou dva tisíce dolarů za nesportovní chování vyvázl Juan Ingacio Chela z incidentu ve třetím kole Australian Open. Argentinský tenista nezvládl v napjatém duelu s domácím Lleytonem Hewittem nervy a ve čtvrtém setu směrem k soupeři plivl. Hlavní rozhodčí turnaje Peter Bellenger si v sobotu znovu prohlédl videozáznam zápasu a doporučil Mezinárodní tenisové federaci udělit trest.

Článek

Chela se po utkání u sítě soupeři za své chování omluvil a Hewitt jeho omluvu přijal. Argentinec zkrat vysvětlil tím, že byl rozčilený z hlasitého pokřikování, kterým se soupeř povzbuzoval. Hewittovo tradiční 'Come on' prý v úvodu čtvrtého setu bylo nesnesitelné.

Už předtím Chela vyhrotil situaci, když poslal Australanovi přímo na tělo dělové podání, kterému Hewitt na poslední chvíli uskočil. Soupeři pak za to adresoval obscénní gesto.

Maximálním postihem za nesportovní chování je pokuta deset tisíc dolarů, jen zřídka je ale uplatněna. Francouz Fabrice Santoro musel za podobný prohřešek na loňském turnaji, kdy plivl na čárového rozhodčího, zaplatit 1500 dolarů.

Brazilec Gustavo Kuerten dostal v roce 1998 na French Open pokutu sedm tisíc dolarů za to, že při čtyřhře hodil raketu směrem na hlavního rozhodčího. Ta se mu ale vysmekla a zasáhla diváka v hledišti. Kuerten byl okamžitě diskvalifikován.

Reklama