Hlavní obsah

Federer a Nadal? Strašná nuda. Chce to válku, krev a emoce jako v boxu, nabádá Gulbis

Paříž

Herně žádnou velkou díru do světa na probíhajícím French Open neudělal, ale i přes vyřazení ve druhém kole na sebe dokázal výstřední lotyšský tenista Ernests Gulbis strhnout pozornost. V rozhovoru pro francouzský sportovní list L´Equipe se pustil do odvážného hodnocení současných špičkových tenistů, jimž podle jeho názoru chybí strhující osobnost.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Lotyšský tenista Ernests Gulbis na French Open.

Článek

Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer i Andy Murray jsou podle něho nudní. „Samozřejmě respektuji Rogera, Rafu, Novaka i Murrayho, ale pro mě jsou všichni čtyři nudní hráči," nebral si servítky čtyřiadvacetiletý Lotyš.

„Podívejte se, rozhovory s nimi jsou strašně nudné. Upřímně, jsou to hrozně nezábavný kecy, odpad. Často sleduji rozhovory na Youtube, ale ty tenisové rychle vypínám. To je většinou jen špatný vtip," pokračoval rodák z Rigy.

Sám má pověst člověka, který se chce především bavit a užívat si život. Na rozdíl od jiných sportovců z bývalého Sovětského svazu pochází z hodně zámožných poměrů a tenisová kariéra pro něj není zřejmě hlavním zdrojem obživy.

Začal to Federer

Nijak se netají tím, že se mu stýská po starých časech tenisových bouřliváků, které postupně nahrazují uhlazení gentlemani. Vzteklouni typu Johna McEnroea či Gorana Ivaniševiče už na špičkové úrovni příliš k vidění nejsou.

„To Federer začal tuhle módu. Má skvělou image švýcarského gentlemana, která na něj perfektně sedí. Já ho respektuju, ale nesnáším, když se ho mladí hráči snaží imitovat. Když od nich slyším odpovědi v rozhovorech jako od Federera, je to hrůza. Jsou to fráze jako: ´Byl jsem o trochu úspěšnější v určitých momentech, a proto jsem vyhrál.´ Nechci tohle poslouchat od člověka, jehož radši nebudu jmenovat, ale o němž dobře vím, že si o svých soupeřích myslí, že jsou pitomci," vysvětloval Gulbis.

Tenis jako box?

Aktuálně čtyřicátý hráč světa by rád i mimo kurty dostal do tenisu více emocí a vzrušení. Podle něj právě tohle tenisovým fanouškům chybí.

„Chci říkat to, co si myslím. Pokud si před zápasem myslím, že bych měl vyhrát, řeknu to. Rád bych, aby rozhovory byly v podobném duchu jako v boxu. Jasně, ti kluci nejsou možná nejchytřejší na světě, ale před zápasem dají fanouškům to, co chtějí: válku, krev a emoce. Tohle všechno mi v tenisu chybí. Všechno je v něm takové čisté, bílé se zdvořilým podáváním rukou. Lidé chtějí ale vidět na kurtu rozlámané rakety a výbuchy vzteku," dodal Gulbis.

Sám rozhodně není žádný svatoušek. Známá je například příhoda, když před dvěma lety strávil ve Stockholmu noc v policejní cele. Chtěl si začít s prostitutkou a byl zadržen kvůli podezření z kuplířství.

Reklama

Související témata: