Hlavní obsah

Tenisem vydělal milióny, přesto Del Potro tvrdí: Fotbal mám raději

Přední světový tenista Juan Martín del Potro opět potvrdil, jak moc pro něho v životě znamená fotbal. V rozhovoru pro oficiální web světové fotbalové federace FIFA čtyřiadvacetiletý Argentinec dokonce připustil, že ho má raději než tenis, který hraje od sedmi let a vydělal díky němu už přes 12 miliónů dolarů (bezmála čtvrt miliardy korun).

Foto: Enrique Marcarian

Tenista Juan Martín Del Potro z Argentiny je i vášnivým fanouškem fotbalu

Článek

Del Potrova vášeň pro fotbal je dlouhodobě známá. Sám fotbal rovněž aktivně hrával, ale když mu bylo 12 nebo 13, musel si vybrat. "Bylo to hodně těžké rozhodování," podotkl Del Potro.

Rozhodl se pro tenis, což při výčtu jeho dosavadních úspěchů zpětně vypadá jako dobrá volba. "Fotbal mám ale možná ještě radši než tenis, který je teď pro mě spíš prací. Pořád mám v sobě tu touhu si jednou zahrát soutěžní zápas za klub, který by o mě stál po skončení tenisové kariéry," uvedl.

Vítěz grandslamového turnaje US Open z roku 2009 a sedmý hráč současného žebříčku přiznal, že na fotbal si ve svém programu najde vždycky čas. "Jednoznačně, je to pro mě číslo jedna. Skutečně ho miluju a ve volném čase ho sleduju a hraju s přáteli. V Buenos Aires (na tréninkové základně) tolik času není, ale když se dostanu na pár dnů do Tandilu, vždy dáme pár zápasů před západem slunce a pak přijde na řadu barbecue," přiblížil Del Potro, jak probíhají jeho návraty do rodného města.

Týmem jeho srdce je Boca Juniors

Bronzový medailista z londýnské olympiády dokonce prozradil, že někdy šlo kvůli fotbalu vše ostatní stranou. Zejména, když jde o tým jeho srdce, jímž je slavná Boca Juniors. "Dělám, co můžu. Sleduji různě online, volám si s přáteli, hledám bar (kde zápas vysílají). Záleží na turnaji, kde zrovna jsem."

Kvůli Boce je prý ochotný i kdykoli vstát z postele. "Když mi bylo 16, hrál jsem Orange Bowl a byl jedním z favoritů na vítězství. A Boca hrála Interkontinentální pohár proti Milánu," zavzpomínal Del Potro na historku z prestižního klání juniorských tenistů v roce 2003.

"Bylo to ve čtyři ráno a mně nechtěli dovolit, abych vstal a zápas sledoval. Pustil jsem si to ale hodně potichu a koukal na celý zápas, který dospěl až do penalt. Hrálo se fakt dlouho. No a já o hodinu později šel na kurt a prohrál dvakrát 2:6. Každý mě chtěl zabít. Já měl přitom radost z toho, že Boca vyhrála," popsal Del Potro.

Útočník nebo stoper

O dění v milované Boce Juniors má velmi dobrý přehled, fotbal ovšem sleduje i jinak. A také se ho v minulosti něco nahrál. Obvykle prý jako útočník nebo stoper.

"Hrál jsem za Independiente Tandil a byli jsme na mnoha turnajích, kde proti nám hrály kluby jako Boca, Newell's, Colon, Racing Club a Independiente," připomněl Del Potro slavné argentinské týmy. "Asi si umíte představit, jak velký rozdíl byl mezi námi a těmito týmy, ale bylo to fantastické. Hráli jste s Bokou a oni tam všichni byli v těch jejich dresech, kopačkách a s těmi klubovými balóny..." uvedl Del Potro.

Láskou k Boce ho prý nakazil jeho dědeček. "Kvůli němu Boce fandím. Boca má v naší rodině ale hodně fanoušků, včetně mého otce. Díky tomu začnete klubu fandit jako malý, i když tomu tolik nerozumíte, ale pak vidíte více a více zápasů a už vás to nepustí," vysvětlil Del Potro, který rád na tenisovém okruhu sdílí svou náklonnost k fotbalu s ostatními, ale na probíhajícím French Open chybí kvůli virovému onemocnění.

Reklama

Související témata: