Hlavní obsah

Tsonga - Federer 7:5, 6:3, 6:3Federer ve čtvrtfinále Roland Garros nestačil na Tsongu! Šafářová si zahraje čtvrtfinále deblu

Aktualizováno

Švýcarský tenista Roger Federer překvapivě skončil na grandslamovém Roland Garros už ve čtvrtfinále. Nasazenou dvojku smetl domácí Jo-Wilfried Tsonga po setech 7:5, 6:3 a 6:3. Třetí hráč světa bude v semifinále French Open chybět teprve podruhé za posledních devět let.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jo-Wilfried Tsonga se raduje z vítězství nad Rogerem Federerem.

Článek

V ženské čtyřhře postoupila do čtvrtfinále Lucie Šafářová, která spolu s Ruskou Anastasijí Pavljučenkovovou ve třetím kole porazila Bethanii Mattekovou-Sandsovou z USA a Indku Saniu Mirzaovou. Česko-ruská dvojice vyhrála první set 7:6 a ve druhém za stavu 3:5 soupeřky duel vzdaly kvůli zranění Američanky.

Federera vyřídil za dvě hodiny

Tsonga, který loni v Paříži ve čtvrtfinále promarnil proti Novaku Djokovičovi ze Srbska čtyři mečboly, si s Federerem poradil za necelé dvě hodiny. V semifinále narazí na Španěla David Ferrera. Ten porazil 6:2, 6:1 a 6:1 krajana Tommyho Robreda, který tentokrát nedokázal otočit nepříznivý vývoj 0:2 na sety jako v předchozích třech zápasech.

Tsonga si semifinále na Roland Garros zahraje poprvé v kariéře a může pomýšlet na to, že bude prvním francouzským vítězem od triumfu Yannicka Noaha v roce 1983. "Dneska jsem hrál proti šampionovi, který vyhrál úplně všechno, a prostě přišla moje chvíle," prohlásil Tsonga. "Rozhodně mě nenapadlo, že bych došel tak daleko bez ztráty setu. Ale Ferrer taky neztratil ani set, protože hraje skvěle," dodal.

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion Federer se sice v prvním setu ujal vedení 4:2, pak však podle agentury AP "začal hrát jako obyčejný smrtelník" a osmý hráč světa Tsonga toho využil. Jednatřicetiletý Švýcar prodloužil své čekání na první titul v sezoně, což je pro něj nejdelší série bez turnajového triumfu od roku 2000.

"První set jsem měl vyhrát. Je to zdrcující porážka," řekl Federer. "Trápil jsem se úplně ve všem a Tsonga mě naprosto přehrál. Ze svého výkonu jsem dost zklamaný," dodal.

Šafářová jde ve čtyřhře dál

Šafářová potvrdila, že s Pavljučenkovovou, kterou trénuje bývalá světová jednička dvouhry i čtyřhry Martina Hingisová ze Švýcarska, se jí daří. Letos už společně vyhrály turnaj v Madridu.

"Nehrály jsme ve druhém setu úplně dobře, takže nám pomohlo k postupu možná trochu štěstí, ale čtvrtfinále je super," řekla Šafářová Radiožurnálu. "Každý touží po nějakém grandslamovém vítězství, ale to je ještě hodně daleká cesta. Teď máme hodně těžké soupeřky," uvedla směrem k utkání s třetími nasazenými Naděždou Petrovovou z Ruska a Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.

Šafářová už má letos na kontě dva deblové tituly. V Charlestonu uspěla v dubnu s Kristinou Mladenovicovou z Francie a s Pavljučenkovovou ovládly začátkem května prestižní antukový turnaj v Madridu. "Řekly jsme si, že by bylo krásné si zahrát Turnaj mistryň a chceme si udržet stabilně dobré výsledky," řekla Šafářová.

Serena se na postup nadřela

Do semifinále dvouhry postoupila světová jednička Serena Williamsová, která porazila Světlanu Kuzněcovovou z Ruska 6:1, 3:6 a 6:3. Americká tenistka na pařížské antuce poprvé ztratila set a v rozhodující sadě navíc pěti gamy za sebou otočila nepříznivé skóre 0:2. Mezi nejlepší čtveřicí na Roland Garros je po deseti letech.

"Už mě nebavilo pořád prohrávat ve čtvrtfinále. Myslím, že jsem opravdu, ale opravdu, opravdu hrozně moc chtěla vyhrát," uvedla Williamsová. "Myslím, že jsem ji přinutila hrát na maximum, i když jsem podávala jako stará babka," přidala vítězka French Open z roku 2009 Kuzněcovová.

O postup do 20. grandslamového finále v kariéře si Williamsová zahraje s Italkou Sarou Erraniovou, která dnes vyřadila Polku Agnieszku Radwaňskou po výhře 6:4 a 7:6. Jednatřicetiletá držitelka 15 grandslamových triumfů si na Roland Garros může o titul zahrát teprve podruhé, v roce 2002 porazila ve finále svou starší sestru Venus.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 21,017.000 eur):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Tsonga (6-Fr.) - Federer (2-Švýc.) 7:5, 6:3, 6:3
Ferrer (4-Šp.) - Robredo (32-Šp.) 6:2, 6:1, 6:1
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (1-USA) - Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 3:6, 6:3
Erraniová (5-It.) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:4, 7:6 (8:6)
Čtyřhra - 3. kolo:
Pavljučenkovová, Šafářová (11-Rus./ČR) - Matteková-Sandsová, Mirzaová (7-USA/Indie) 7:6 (7:0), 3:5 skreč.

Reklama