Hlavní obsah

Tsonga po výhře nad Federerem věří v titul z Roland Garros

Paříž

Před rokem se Jo-Wilfried Tsonga rozloučil s Roland Garros ve čtvrtfinále, když proti světové jedničce Novaku Djokovičovi nevyužil čtyři mečboly. Letos už francouzský tenista podobné selhání před domácími fanoušky nedopustil a v utkání o semifinále nekompromisně porazil třetího hráče světa Švýcara Rogera Federera 7:5, 6:3 a 6:3.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Jo-Wilfried Tsonga se raduje z vítězství nad Rogerem Federerem.

Článek

"Bohužel si to nemůžu moc užít a pořádně to oslavit. Což je ale dobré znamení, protože pro mě turnaj pořád pokračuje. Navíc když v semifinále porazíte Federera, tak uvěříte, že můžete jít opravdu hodně daleko," řekl osmadvacetiletý Tsonga, který se v semifinále utká se Španělem Davidem Ferrerem. Pokud uspěje, může se stát prvním domácím finalistou na French Open od roku 1988, na titul z druhého grandslamu sezóny pak francouzští tenisté čekají od triumfu Yannicka Noaha v roce 1983.

Tancuju podle toho, jak píská

Právě Noah by mohl Tsongovi pomoci čekání na titul ukončit. "Tancuju podle toho, jak píská. Když mi radí, tak velmi pozorně poslouchám, co mi říká," citovala agentura Reuters osmého hráče světa, který dosud na okruhu vyhrál čtyři turnaje a grandslamovému triumfu byl nejblíže ve finále Australian Open před pěti lety.

Teď se cítí připraven premiérový grandslam vyhrát. "Myslím, že v poslední době jsem udělal několik zásadních rozhodnutí. Rozhodl jsem se být sám a trénovat sám, protože to pro mě byla výzva jak zjistit, jestli tenis opravdu miluju," prohlásil Tsonga, který se předloni rozešel s dlouholetým trenérem Erikem Winogradskym.

"Ujistil jsem se, že tenis hraju kvůli sobě a nesnažím se jen plnit očekávání jiných lidí," řekl Tsonga, jenž od loňského října spolupracuje s Rogerem Rasheedem, bývalým koučem dvojnásobného grandslamového vítěze Lleytona Hewitta. "Po chvíli mi došlo, že není snadné být úplně sám. Nejde jen o zápasy, ale také o trénink, stravu, správnou životosprávu. Začal jsem žít jako šampion a k tomu je občas dobré mít kolem sebe lidi, kteří vám s tím pomohou," uvedl.

Reklama

Související témata: