Hlavní obsah

Davenportová pokazila fanouškům Den Austrálie

MELBOURNE

V den státního svátku se Alicii Molikové nepodařilo protáhnout nečekané tažení Australian Open až do semifinále. Světovou jedničku Lindsay Davenportovou ale domácí tenistka řádně potrápila: v desátém gamu třetího setu odvrátila mečbol, dokonce podávala na vítězství a nakonec v úmorném vedru kapitulovala až po dvou a půl hodinách 4:6, 6:4 a 7:9.

Článek

"V zápase bylo hodně zvratů, dneska jsem měla štěstí," řekla vyčerpaná Davenportová, která i ve čtvrtém vzájemném zápase Molikovou porazila. "Ona ale podávala na vítězství, vůbec nevím, jak se mi z toho podařilo utéct a vrátit se do utkání. Byl to strašně těžký zápas," dodala Američanka, která později uspěla s Corinou Morariuovou i v semifinále čtyřhry proti českému páru Gabriela Navrátilová, Michaela Paštiková.

Australané dnes slaví začátek osídlování své země a ke slavnostní atmosféře chtěla Moliková přispět svým výkonem. To se jí povedlo, ve druhém setu využila chyb Davenportové a den před 24. narozeninami se málem radovala ze životního úspěchu. Přiznala, že takovou šanci už dlouho mít nebude. "Ale pořádně jsem si to užila. Z posledních 42 zápasů jsem 38 vyhrála, nemůžu být nespokojená," bilancovala vítězka turnaje v Sydney.

Moliková zapomněla na tie-break

Třetí set po desetiminutové pauze, která byla v 35 stupních Celsia pro obě tenistky povinná, začala lépe favorizovaná Američanka. Za stavu 4:4 prorazila soupeřce servis, ale Molikové se dařilo míčky umisťovat přesně na čáry a dopřála divákům větší drama. V euforii za stavu 6:6 zapomněla, že se nehraje tie-break a po prvním podání zahodila míček. V 15. gamu rozhodující sady však Davenportová znovu vyhrála její servis a šanci už nepustila.

V rozmezí necelé minuty skončilo na vedlejším kurtu neméně vyrovnané čtvrtfinále, v němž Nathalie Dechyová z Francie po setech 5:7, 6:1 a 7:5 vyřadila Švýcarku Patty Schnyderovou. V poslední sadě přitom Dechyová prohrávala 0:2. "Nikdy jsem to nevzdala, mojí velkou výhodou byl bojovný duch," řekla francouzská tenistka, která mezi čtyři nejlepší na grandslamovém podniku došla poprvé.

Dechyová ze 13 brejkbolů zachránila jedenáct, její duel se Schnyderovou však byl ve stínu vedlejší bitvy na centrkurtu. "To od nich nebylo zrovna milé," uvedla jízlivě na adresu pořadatelů. "Zamrzí to, protože takový zápas nebudil velkou pozornost, přestože to bylo čtvrtfinále na grandslamu," zlobila se.

Roddickovi vzdal Davyděnko

Americké fandy stejně jako Davenportová nezklamal ani Andy Roddick. Nad Nikolajem Davyděnkem vedl 6:3, 7:5 a 4:1, když vyčerpaný ruský tenista zápas vzdal. Už ve druhém setu měl problémy s dýcháním a za stavu 2:3 využil pomoci fyzioterapeuta. Pauza mu prospěla, měl dokonce setbol, ale Roddick nepříjemnou situaci zvládl. Davyděnko ale až do konce nevydržel.

Americký tenista s dělovým podáním v Melbourne zopakuje minimálně semifinálovou účast z roku 2003. Navíc ho může těšit, že letos v dosavadních pěti zápasech ztratil jediný set. "Zatím to byla klidná plavba. Nemám moc najeto, což by mohla být v závěru turnaje výhoda," prohlásil Roddick.

Reklama