Hlavní obsah

České deblistky se po životním turnaji těšily domů

PRAHA

Letošní Australian Open zůstane v paměti tenistek Gabriely Navrátilové a Michaely Paštikové zapsáno jako první společný a zatím největší životní úspěch. V Melbourne Parku postoupily až do semifinále, dále už je favorizované Američanky Lindsay Davenportová a Corina Morariuová nepustily.

Článek

"Nic si nevyčítám. Dostat se takhle daleko je pro nás strašně velký úspěch. Už jsme s Míšou nějaké turnaje vyhrály, ale tohle je nejvíc," řekla osmadvacetiletá Navrátilová po prohře 6:3, 2:6 a 3:6, zatímco její o čtyři roky mladší spoluhráčka musela na dopingovou kontrolu.

Oslavu úspěšné deblistky uspořádají velkou. "Všichni mi píšou, už se domů moc těším. Jsme tady už tři týdny," uvedla Navrátilová.

S Paštikovou spolu zatím hrály nepravidelně, atmosféru australského grandslamu zažívaly bok po boku poprvé. Na okruhu WTA ještě žádný turnaj nevyhrály, ale při generálce na Australian Open prošly v Canbeře do finále. Loni dvakrát triumfovaly na podniku kategorie ITF.

Šanci projít na Australian Open až do finále Navrátilová cítila, zvlášť první vyhraný set české tenistky namlsal. Davenportová už měla v nohách náročné třísetové drama ve čtvrtfinále dvouhry. "Na Lindsay to bylo znát, bylo velké teplo a určitě byla unavená. Ve druhém setu za stavu 1:4 jsme měly asi desetiminutovou pauzu, v areálu byl nějaký rockový koncert a hudba byla příliš hlasitá, to jí určitě pomohlo," řekla Navrátilová.

Zatímco mnohem zkušenější americké soupeřky se rozehrávaly pomaleji, o to jistější a hlavně důraznější ve druhé polovině zápasu byly. "Od druhého setu začaly mnohem lépe returnovat, Davenportová začala hrát líp i zezadu, vůbec nekazila. Začaly být důslednější na síti a my udělaly v koncovce pár zbytečných chyb, trochu jsme to na konci nezvládly," přiznala starší z české dvojice.

Reklama

Související témata: