Hlavní obsah

Rafa je z jiného světa, jednoduše výjimečný, oslavují tenisté antukového krále Nadala

Paříž

Svým osmým triumfem na French Open vstoupil do tenisové historie. Vždyť nikdo jiný nedokázal jakýkoliv z grandslamů vyhrát tolikrát jako Španěl Rafael Nadal. A slova chvály a úcty létají k antukovému králi z takřka celého tenisového světa. "Znovu, znovu a znovu Nadal. Už osmkrát. Je z jiného světa," napsal trojnásobný vítěz pařížského turnaje Brazilec Gustavo Kuerten.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Rafael Nadal se raduje z osmého triumfu na French Open.

Článek

Prostřednictvím sociálních sítí letělo k Nadalovi jedno blahopřání za druhým. Hráč přezdívaný Rafa v nedělním finále nedal šanci krajanovi Davidu Ferrerovi, vyhrál 3:0, a jako první tenista v historii získal na jednom z grandslamů osm vavřínů.

"Kdy tohle skončí? Může French Open vyhrát jedenáctkrát," podivoval se Jihoafričan Kevin Anderson. Bývalý americký hráč a nyní trenér Brad Gilbert tvrdil, že už v roce 2005 říkal, že to Nadal může dokázat. "Tehdy si každý myslel, že jsem blázen a dnes říkám, že může mít deset až dvanáct titulů z Paříže," prorokoval Gilbert.

Úspěšný australský trenér Darren Cahill upozornil, že Nadalovi je pořád teprve 27 let. "A už má osm titulů z French Open. Je jednoduše výjimečný. Skvěle, Rafo!" napsal bývalý kouč Američana Andrého Agassiho.

Na Nadalův triumf zareagoval i Berdych

Ke gratulantům se přidala rovněž běloruská hráčka Victoria Azarenková a Kanaďan Milos Raonic prohlásil: "Král antuky žije dál."

Velkou Nadalovou fanynkou je i česká tenistka Klára Zakopalová, která si v pátek po Španělově výhře nad Novakem Djokovičem oblékla triko s nápisem "Vamos, Rafa" (Pojď, Rafo) a dala na facebook i společnou fotku s Nadalem. "Bůh v akci," okomentovala dvacátá hráčka dvouhry WTA Nadalovu fotku ze hry.

Finále sledoval celý tenisový svět a nejlepší český hráč Tomáš Berdych po Nadalově triumfu na facebook napsal výstižně číslo 8.

Nadal se navíc jako první kvalifikoval na tenisový Turnaj mistrů. Od únorového návratu na kurty po vleklém zranění kolena vyhrál sedm z devíti turnajů a na všech hrál finále. Po dalším triumfu na Roland Garros má v letošním hodnocení 7000 bodů a listopadový vrchol sezóny v Londýně mu nemůže uniknout.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík