Hlavní obsah

Berdych - Čilič 5:7, 6:7Berdych si v Londýně semifinále nezahraje. S obhájcem titulu Čiličem prohrál ve dvou setech

Londýn
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych si na turnaji v Londýně semifinále nezahraje. Tuzemská jednička prohrála po setech 5:7 a 6:7 s Chorvatem Marinem Čiličem, obhájcem loňského titulu, který v zápasu ani jednou neztratil svůj servis. Berdych si tak částečně pokazil vzájemnou bilanci s dvanáctkou světového žebříčku, v šestém duelu utrpěl druhou prohru.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Berdych do semifinále turnaje v Londýně nepostoupil.

Článek

Oba tenisté na sebe narazili na trávě poprvé. Berdych, šestý hráč žebříčku ATP, měl v utkání tři brejkboly, z toho dva ve druhé sadě, ale ani jeden nevyužil.

V prvním setu ztratil Berdych podání ve dvanácté hře, druhou sadu prohrál ve zkrácené hře. V té jednou i uklouzl a v legraci "ochutnal" trávu, ale celkově více chyboval než jistější soupeř. Tie break svěřenec kouče Tomáše Krupy prohrál 4:7.

"K vítězství nad hráčem z desítky musíte vždycky hrát skvěle a já dnes výborně podával. Podal jsem velice solidní výkon ve všech směrech. Tomáš výborně returnoval, nedal mi míč zadarmo, takže jsem musel být soustředěný," řekl Čilič.

Jeho dalším soupeřem bude čtyřnásobný vítěz turnaje Australan Lleyton Hewitt. Dvaatřicetiletý bývalý první hráč světa zdolal nasazenou trojku Argentince Juana Martína del Potra 6:2, 2:6, 6:2 a prošel do semifinále po jedenácti měsících. Hewitt má šanci stát se nejstarším vítězem v historii turnaje.

Druhou semifinálovou dvojicí tvoří Brit Andy Murray, který útočí na třetí titul v Queen's Clubu, a Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Jejich zápas bude reprízou předloňského finále. Murray, jenž kvůli potížím se zády nehrál na Roland Garros, zatím v Londýně neztratil ani set.

I přesto, že z turnaje vypadl, vrátí se Berdych na centrkurt v Queen's Clubu v neděli. Bude hrát charitativní exhibici, ve které nastoupí ve čtyřhře po boku s Ivanem Lendlem. Proti nim budou stát domácí Andy Murray a Tim Henman.

Federer na turnaji v Halle nadělil Zverevovi dva "kanáry"

Švýcarský tenista Roger Federer deklasoval ve čtvrtfinále travnatého turnaje v Halle domácího Mischu Zvereva za pouhých 39 minut dvakrát 6:0. Dvěma "kanáry" vyhrál bývalý první hráč světa zápas podruhé v kariéře, ani game proti Federerovi neuhrál v roce 2005 Argentinec Gaston Gaudio na Turnaji mistrů v Šanghaji.

Federer se po zápase omluvil divákům. "Mrzí mě to. Nemám z toho dobrý pocit, takhle jsem vyhrát nechtěl," prohlásil vítěz rekordních 17 grandslamů včetně sedmi z wimbledonské trávy. Zverev vzal debakl s nadhledem. "Když už s někým dostat dva kanáry, tak aspoň že to bylo s Rogerem," uvedl.

Jednatřicetiletý Federer, jenž v Halle triumfoval už pětkrát, usiluje o první letošní titul. V semifinále se utká s domácím Tommym Haasem, kterému loni překvapivě podlehl ve finále.

S pětatřicetiletým německým veteránem, který ve čtvrtfinále porazil Francouze Gaëla Monfilse 6:7, 6:3 a 6:3, si bývalá světová jednička už tento týden v Halle zahrála. Federer s Haasem nastoupil po dvouleté pauze ve čtyřhře a vypadli v prvním kole.

Šafářová vypadla v Norimberku v semifinále

Lucie Šafářová si na turnaji v Norimberku o titul nezahraje. Pátá nasazená hráčka v pátečním semifinále na německé antuce prohrála se Simonou Halepovou z Rumunska 3:6, 6:0 a 2:6.

Zastoupení bude mít český tenis alespoň ve finále čtyřhry, které si spolu s domácí Annou-Lenou Grönefeldovou zahraje Květa Peschkeová. První nasazený pár v semifinále porazil česko-argentinskou dvojici Eva Hrdinová, Maria Irigoyenová 6:2, 6:4 a o titul se utká s Ralukou Olaruovou z Rumunska a Ruskou Valerií Solovjevovou.

Halepová si ve finále prvního ročníku turnaje v Norimberku zahraje s domácí Andreou Petkovicovou, která vyřadila nasazenou jedničku Jelenu Jankovičovou ze Srbska 6:4 a 6:3. Zatímco rumunská tenistka bude na třetí pokus usilovat o první titul v kariéře, bývalá světová devítka může získat třetí triumf.

Pro Petkovicovou je postup do finále prvním výrazným úspěchem po nepovedené loňské sezoně, ve které kvůli zdravotním potížím odehrála jen devět turnajů. Navíc se poprvé od loňského října vrátí do elitní stovky žebříčku.

Minář si na Štvanici zahraje v semifinále

Ivo Minář si na štvanickém challengeru zahraje v semifinále. Poslední domácí zástupce ve dvouhře dnes v semifinále porazil turnajovou jedničku Andrease Haidera-Maurera z Rakouska 6:4, 3:6 a 6:3.

O postup do finále si Minář zahraje s Javierem Martím ze Španělska. Druhou semifinálovou dvojici tvoří další Španěl a čtvrtý nasazený hráč Rubén Ramírez Higaldo a sedmička Ukrajinec Olexandr Nedovjesov.

Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 779.665 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Čilič (5-Chorv.) - Berdych (2-ČR) 7:5, 7:6 (7:4).
A. Murray (1-Brit.) - Becker (Něm.) 6:4, 7:6 (7:3)
Hewitt (Austr.) - Del Potro (3-Arg.) 6:2, 2:6, 6:2
Tsonga (4-Fr.) - Kudla (USA) 6:3, 6:2
Semifinálové dvojice: A. Murray - Tsonga, Hewitt - Čilič
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 779 665 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Zverev (Něm.) 6:0, 6:0
Gasquet (2-Fr.) - Mayer (8-Něm.) 6:3, 7:6 (7:4)
Haas (3-Něm.) - Monfils (Fr.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:3
Južnyj (Rus.) - Kohlschreiber (6-Něm.) 6:3, 6:2
Semifinálové dvojice: Južnyj - Gasquet, Federer - Haas
Tenisový turnaj žen v Norimberku (antuka, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Petkovicová (Něm.) - Jankovičová (1-Srb.) 6:4, 6:3.
Halepová (7-Rum.) - Šafářová (5-ČR) 6:3, 0:6, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Grönefeldová, Peschkeová (1-Něm./ČR) - Hrdinová, Irigoyenová (ČR/Arg.) 6:2, 6:4
Tenisový challenger Prague Open v Praze (antuka, dotace 42.500 eur).
Dvouhra - čtvrtfinále:
Minář (ČR) - Haider-Maurer (1-Rak.) 6:4, 3:6, 6:3
Ramírez (4-Šp.) - Ilhan (Tur.) 4:6, 6:3, 6:4
Martí (Šp.) - Golubjov (Kaz.) 4:6, 6:1, 6:4
Nedovjesov (7-Ukr.) - Červeňák (SR) 6:4, 7:6 (7:5).
Semifinálové dvojice: Minář - Martí, Ramírez - Nedovjesov.
Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vekičová (Chorv.) - Cirsteaová (3-Rum.) 6:2, 6:1
Hantuchová (SR) - Schiavoneová (15-It.) 6:7 (8:10), 6:4, 7:6 (7:3)
Rybáriková (16-SR) - Keysová (USA) 6:3, 6:0

Reklama

Související témata: