Hlavní obsah

Serena Williamsová vyhrála Australian Open

První letošní grandslamový turnaj Australian Open vyhrála v Melbourne i přes zdravotní problémy Američanka Serena Williamsová. V závěrečném duelu přehrála svou krajanku Lindsay Davenportovou ve třech setech 2:6, 6:3 a 6:0.

Článek

Pro Serenu je to sedmý triumf na grandslamových tujnajích a druhé vítězství v Melbourne, kde vyhrála i v roce 2003. Loni tento turnaj pro zdravotní potíže neabsolvovala. Letošní ženské finále trvalo bez minuty hodinu a půl.

"Znamená to pro mne hrozně moc," řekla po zápase Williamsová. "Vloni jsem párkrát došla do finále a byla jsem tak blízko, ale nic nevyhrála. Rozhodně jsem nechtěla, aby se to zase opakovalo," dodala bývalá světová jednička.

Zklamaná Davenportová soupeřce po zápase sportovně pogratulovala. "Prožila si pár těžkých let a dokázala se vrátit jako pravá šampionka, kterou také je," řekla Američanka, jež v Melbourne hrála první grandslamové finále od US Open 2000. "Doufám, že se zase uvidíme," dodala.

Davenportová vedla v prvním setu za jedenáct minut 4:0 a sama tomu nechtěla věřit. Důvodem bylo zranění Williamsové, která si o hru později nechala v útrobách stadionu ošetřit bolavá žebra. "Lindsay mě rozběhala, a když jsem se snažila dohonit jeden z míčků, odešla mi záda. Už zkrátka nejsem nejmladší," zavtipkovala o svém zranění třiadvacetiletá tenistka.

V prvním setu už nic nezmohla a zdálo se, že Davenportová bude mít cestu za druhým titulem v Melbourne volnou. Jenomže Williamsová prokázala srdce bojovnice a postupně se s handicapem dokázala vyrovnat.

V páté hře druhé sady vyrovnala na 3:3. "Stále jsem si opakovala: Tenhle game neprohraješ, tenhle game neprohraješ," řekla mladší ze sesterské dvojice Williamsových. "Právě tuhle hru jsem nechtěla ztratit, protože to by jí dodalo další sílu a spoustu sebevědomí," vysvětlila.

Za stavu 3:3 si pak vyhrála podání čistou hrou a následně poprvé v utkání prorazila i díky dvojchybě Davenportové servis, i když soupeřka vedla už 40:0. V další gamu Serena nezaváhala a setbol proměnila jistě esem.

Ztráta druhého setu Davenportovou hodně mrzela. "Udělala jsem tam hrozné kiksy, když jsem podávala za stavu 40:0. Nadělala jsem chyby a otevřela jí dveře. A ona jimi prostě dokázala projít," posteskla si Davenportová.

Třetí sada měla pro mnohé nečekaný průběh. Hra Davenportové se zcela rozsypala a Williamsová, která úspěšně riskovala, získávala jeden game za druhým. Na světové jedničce, která v pátek absolvovala i finále čtyřhry, se začala projevovat únava, v sadě uhrála pouhých sedm míčů a od Williamsová dostala "kanára".

"Tento týden jsem strávila na kurtu spoustu hodin a odehrála hodně těsných, dlouhých zápasů. Tělo už bylo docela opotřebované a na konci mě únava prostě přemohla," řekla Davenportová s tím, že se cítila vyčerpaná i psychicky.

Po mečbolu klesla Serena na kolena a zvedla ruce nad hlavu. Pak zamávala divákům a na oslavu si plácla s matkou Oracene.

Williamsová, která odvrátila v semifinále proti Rusce Marii Šarapovové tři mečboly, porazila o čtyři roky starší Davenportovou podesáté ze čtrnácti vzájemných duelů.

S. Williamsová (7-USA)Davenportová (1-USA)
2:6, 6:3, 6:0
Esa
127
Dvojchyby
58
Nevynucené chyby
2125
Vítězné údery
3124
Využité brejkboly
4 z 82 z 8
Celkem získané míče
8468
Čas: 1:29

Reklama