Hlavní obsah

Austrálie smutní, Hewitt ve finále nestačil na Safina

MELBOURNE

Australanům se nesplnil sen, který snili spolu s postupem svého krajana Lleytona Hewitta pavoukem mužské dvouhry Australian Open. Hewitt došel až do finále, ale zde narazil na Rusa Marata Safina, kterému titul utekl už dvakrát. Tentokrát mu to k nelibosti domácích fandů vyšlo.

Článek

Lépe do zápasu vstoupil domácí tenista, který pro sebe získal první sadu poměrem 6:1, následující tři ale vyhrál ruský soupeř 6:3, 6:4 a 6:4. Ten už ve finále Australian Open hrál dvakrát - v roce 2002 a 2004 - tehdy na titul nedosáhl.

Hewitt začal zostra, hned napoprvé prolomil soupeřův servis a po čisté hře vedl 3:0. Naopak Safin začal nervózně a záhy ztratil první sadu poměrem 1:6. Rus měl největší problémy s obouručným Hewittovým bekhendem k lajnám a jen v prvním setu nasbíral 13 nevynucených chyb, zatímco Hewitt jen jednu.

Nové míče od druhého setu však přinesly Safinovi štěstí, když sebral soupeři servis, dostal se do vedení 3:1 a začal se cítit jistější. Častěji chodil na síť a hlavně méně kazil. Poměr zkažených míčků se otočil na 7:10 v Hewittův neprospěch.

Do třetího setu vstoupil lépe domácí borec, když už vedl 4:1, Safinovi tekly nervy. Nechal si namasírovat stehna a vlétl na kurt. Hewitta už nepustil ke slovu a třetí sadu otočil na 6:4 ve svůj prospěch.

Lleyton Hewitt zůstal ve finále poražen. FOTO: REUTERS/Adrees Latif

Do péče maséra se pak svěřil australský tenista a pauzu využil i pro občerstvení. Safin však byl k nezastavení, všechny míčky doběhl a jeho úderové jistotě tleskali uznale i australští fanoušci. Jeho vítěznou sérii Hewitt ukončil až po sedmi gamech snížením na 1:2. Pořád však byl pod tlakem a umístěné míčky ani rychlonohý blonďák nestíhal dobíhat. Při vlastním podání se ještě držel, ale Safin skvělým servisem zápas ukončil.

Finále skončilo po dvou hodinách a 45 minutách a vítěz získal prémii 700 000 eur. Sen publika o prvním domácím vítězi po 29 letech znovu nenaplnil.

Safin (4-Rus.)Hewitt (3-Austr.)
1:6, 6:3, 6:4, 6:4
Esa
187
Dvojchyby
13
Nevynucené chyby
3622
Vítězné údery
5433
Využité brejkboly
4 z 113 z 8
Celkem získané míče
122113
Čas: 2:45 hod.

Reklama