Hlavní obsah

Kvitová pracovala na servisu a věří v kouzlo trávy

Londýn

Sedmnáctou výhru za uplynulé čtyři roky si připsala tenistka Petra Kvitová ve Wimbledonu. Vítězka turnaje z roku 2011 si v 1. kole ale zkomplikovala slibně rozjetý zápas s Coco Vandewegheovou a Američanku i s drobnými zdravotními problémy porazila až ve třech setech 6:1, 5:7 a 6:4.

Foto: Toby Melville, Reuters

Gesto radosti Petry Kvitové.

Článek

"Vzpomínky na Wimbledon mám za poslední dobu jenom hezký," usmála se Kvitová při zmínce, že od roku 2010 má ve Wimbledonu bilanci 17:2. Obě porážky přitom pocházejí od Sereny Williamsové: slavné Američance podlehla v semifinále 2010 i loni ve čtvrtfinále. "To mám co dělat, abych se na Serenu zase dostala," usmála se. Letos si totiž s obhájkyní titulu zahraje jen v případě, že postoupí do finále.

K tomu ovšem musí svůj výkon zlepšit. Nad Vandewegheovou vedla 6:1, 5:3 a podávala na výhru, ale udělala dvě dvojchyby a o game a posléze i o set přišla. "To se mi nesmí stávat, to musím do dalších zápasů zlepšit," kála se Kvitová.

Se servisem má letos problémy. Při Australian Open ji začalo bolet rameno, a jak ulevovala bolesti, změnila švih ruky. "Podvědomě jsem si změnila styl, a když to odeznělo, tak ten pohyb nebyl, jaký by měl být," řekla. Dávala nezvykle mnoho dvojchyb a před Wimbledonem se na servis hodně soustředila. "Opravdu jsem tvrdě trénovala servis, těch košů bylo docela dost a je to cítit," řekla.

Během zápasu s Vandewegheovou se ale objevil nový zdravotní problém. Kvitová během prvního a druhého setu dvakrát na trávě uklouzla a spadla. Začala pak mít křeče kolem pravé kyčle. Po ztracené druhé sadě se nechala na kurtu protáhnout od fyzioterapeutky, v zákulisí zatejpovat a vzala si i prášek proti bolesti.

Fyzioterapeut má práci

"Možná i to ovlivnilo servis na konci druhého setu, protože jsem se nemohla odrazit a dopadnout na pravou nohu. Nohu pořád cítím a trochu i lýtko," uvedla hodinu po zápase a byla ráda, že letos poprvé za ní přijel na turnaj její kondiční trenér a fyzioterapeut Kristián Bajza. "Nadělím mu práci, ať se nenudí," usmála se Kvitová.

V třetím setu měla i černé myšlenky. "Párkrát se mi vloudila myšlenka, že bych mohla prohrát, ale nechtěla jsem," řekla a rozhodující dějství vybojovala poměrem 6:4. Vyhrát ale mohla už 6:3. Při podání soupeřky čárový rozhodčí ohlásil při mečbolu aut a Kvitová se už radovala, ale jestřábí oko ukázalo dobrý míč. Američanka pak game získala.

"Na lavičce pak nebylo lehké sedět, když už jsem myslela, že je konec," řekla Kvitová a zápas na rozdíl od druhého setu doservírovala. "Šla jsem do toho. Říkala jsem si, že druhá šance už se nesmí promarnit," uvedla.

Další soupeřkou Kvitové bude ve středu Jaroslava Švedovová z Kazachstánu (55. v pořadí WTA), kterou porazila loni po boji ve čtvrtfinále French Open. "V Paříži velmi dobře servírovala a z forhendu to docela tlačí. Je docela šikovná, ale je to tráva, tak doufám, že to využiju, protože se na ní cítím dobře," řekla Kvitová.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori