Hlavní obsah

Navrátilová vybízí k revoluci v tenisu: Zkraťte zápasy mužů, jinak je odnesou na nosítkách

Praha

Hrát na tenisových Grand Slamech v mužské části turnaje může být někdy zničující dřina. Zápasy na tři vítězné sety se mohou protáhnout až na několikahodinové bitvy a podle tenisové legendy Martiny Navrátilové už v moderním tenise nemají své opodstatnění a mělo by se od nich upustit. Osmnáctinásobná grandslamová šampiónka má za to, že by muži měli hrát jen na dva vítězné sety, stejně jako ženy.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Enormní zátěž si vybírá svoji daň, tvrdí Navrátilová. Častá zranění trápí i Rafaela Nadala (na snímku).

Článek

„Začíná to být opravdu vyčerpávající. Věřím, že jednoho dne se i na Grand Slamech bude hrát na dva vítězné sety. Jinak budou lidi odnášet z kurtů na nosítkách," myslí si legendární Čechoameričanka.

Svá tvrzení opírá o fakt, že špičkoví hráči prodělali v poslední době vážná zranění, včetně Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Andyho Murrayho. Otázkou samozřejmě je, zda mají zdravotní potíže tenistů stejnou příčinu.

Podle Navrátilové mluví pro změnu tradic to, že tenis v posledních letech prošel dramatickými změnami, které výrazně zvýšily fyzickou náročnost tohoto sportu.

Zátěž si vybere svoji daň

„Většinu roku se hraje na tvrdých površích, ne na antuce. My jsme také používaly dřevěné rakety a výplet ze střev, teď se hraje se syntetickými raketami. Na kurtech teď hráči tráví mnohem více času a všichni hrají mnohem tvrději. Dvorce jsou navíc pomalejší a výměny tím pádem delší," vypočítává šestapadesátiletá tenistka.

Současná zátěž na hráče se podle jejího mínění velmi brzy podepíše na jejich zdraví.

„Tohle si musí na těle vybrat svoji daň. Hrajete dlouhý zápas a trvá vám měsíce, než pořádně zregenerujete, protože je to jako běhat maratón ve sprintech. Jenže musíte jít a hned druhý den zase hrát," dodala Navrátilová.

Nápady na případnou změnu v počtu vítězných setů budou ale zřejmě narážet na tvrdý odpor příznivců tradic, které se obzvlášť v tenisu velmi ctí. Šlo by zřejmě o mnohem větší revoluci, než když se v sedmdesátých letech zaváděl tie-break.

Měly by se podle vás hrát zápasy mužské dvouhry na grandslamových turnajích na dva vítězné sety?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
Celkem hlasovalo 15256 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík