Hlavní obsah

Cetkovská - Wozniacká 6:2, 6:2Senzace! Cetkovská vyřadila bývalou jedničku, Štěpánek po zranění končí, Kvitová jde dál bez boje

Aktualizováno

O senzační výsledek se postarala česká tenistka Petra Cetkovská, která ve 2. kole Wimbledonu porazila někdejší jedničku světového žebříčku Dánku Caroline Wozniackou po setech 6:2 a 6:2. Do 3. kola postoupila také Petra Kvitová, která na kurt vstoupit ani nemusela, Jaroslava Švedovová z Kazachstánu do zápasu pro zranění ruky nenastoupila. Zranění vyřadilo ze hry Radka Štěpánka, který pro zranění stehna skrečoval zápas s Polákem Jerzym Janowiczem.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Radost Petry Cetkovské po výhře nad bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska.

Článek
Fotogalerie

Cetkovská přešla přes bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou, kterou zdolala dvakrát 6:2. Zápas ovlivnila situace z třetí hry utkání, v které devátá nasazená Dánka spadla, nechala si zavázat kotník a hůře se pohybovala. Cetkovská hrála vyrovnaně bez větších chyb, odvrátila všech šest brejkbolů, kterým čelila a radovala se z postupu. "Po mečbolu jsem cítila štěstí i neuvěření," řekla Cetkovská.

Zranění Wozniacké si snažila nevšímat a hrála svoji hru. "Nechodila na daleké míče a doufám, že nemá nic vážného," uvedla předloňská osmifinalistka Wimbledonu. "Viděla jsem, jak pajdá, ale nesměla jsem se přizpůsobit a zpomalit. Radši jsem se na druhou stranu nedívala, starala jsem se o sebe," řekla Cetkovská, která hrála preventivně se zavázanými kotníky, kolenem i bokem. "Tělo na trávě dost trpí."

O postup do osmifinále, v kterém byla na londýnské trávě v roce 2011, bude Cetkovská hrát se sedmnáctou nasazenou Sloane Stephensovou z USA. "Má strašnou sílu, velký ramena a bude to skvělý zápas," řekla česká tenistka.

Kvitová ušetřila síly i čas pro regeneraci

Předloňská wimbledonská vítězka Kvitová po úvodním třísetovém boji s Američankou Coco Vandewegheovou tentokrát ušetřila síly, neboť její soupeřka Jaroslava Švedovová z Kazachstánu k utkání nenastoupila kvůli potížím s rukou.

"Nevím, co k tomu říci. Na jednu stranu je to smutný, ale pro mě je to i úleva kvůli noze, která mě bolí a den navíc mi pomůže k regeneraci," řekla Kvitová, která se v prvním kole zranila. Bolest cítí od kotníku přes achilovku, koleno až po hýždě. "Je to pochroumaný, ale mělo by se to zacelit. Pauza je k tomu dobrá," uvedla směrem k pátečnímu utkání, v kterém se střetne s Ruskou Jelenou Makarovovou.

Štěpánek: Raději bojuji než se zúčastňuji

"Nemělo cenu pokračovat, protože když člověk není na trávě stoprocentní a má obavu se hýbat, tak se nedá hrát," řekl Štěpánek. "Rve mi srdce opustit rozehraný zápas, navíc tady ve Wimbledonu, ale nejsem stavěný na to, abych to odchodil. Jsem zvyklý bojovat a ne se zúčastňovat," doplnil čtyřiatřicetiletý karvinský rodák.

Na kurtu číslo 12 se Štěpánek zranil v šesté hře prvního setu. "Jak jsem se natáhl do forhendu, tak mi prdlo ve stehnu," popsal Štěpánek okamžik zranění. Nechal si pak obvázat levé stehno a po návratu při dobíhání míčů ztěžka dopadal na nohu. "Horšilo se to, jenom jsem přežíval a skoro se nesoustředil na hru," řekl.

Prášky nezabraly

V prvním setu už game nezískal. V druhém bojoval, ale přišel znovu o servis a za stavu 3:5 si s Janowiczem u sítě podal ruku na znamení konce zápasu. "Čekal jsem, jestli zaberou prášky, ale nestalo se, bohužel," řekl Štěpánek. "Levá noha je moje odrazová, při servisu, při dobíhání, při startu, při všem mě to bolelo a táhlo."

V prvním kole Štěpánek porazil Australana Matta Reida s lehce obvázaným kotníkem, který si podvrtl při rozcvičování. Ten ho ale dnes neomezoval.

Vítěz Davisova poháru z loňské sezóny Štěpánek už letos jednu zdravotní pauzu měl. Koncem ledna podstoupil operaci vyhřezlé ploténky krční páteře, kvůli které ztrácel cit v prstech.

Poprvé pak hrál začátkem dubna čtyřhru ve čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu a turnaje objíždí od antukové části sezony. Po návratu na kurty dokázal Štěpánek, aktuálně 45. hráč dvouhry ATP, vyhrát challenger v Prostějově.

Postupuje i Birnerová

Vůbec poprvé si zahraje třetí kolo na trávě v All England Clubu Birnerová, která startuje ve Wimbledonu poprvé od roku 2007. Česká hráčka, jež postoupila do turnaje z kvalifikace,  zdolala Lesju Curenkovou z Ukrajiny 6:3 a 6:4. "Mám z toho strašnou radost," řekla Birnerová. Nyní narazí na Moniku Puigovou z Portorika, která v prvním kole vyřadila turnajovou pětku Saru Erraniovou z Itálie. "Nic o ní nevím, ale není to Serena (Williamsová), takže je to zase hratelný," usmála se.

Do jisté míry překvapením je vyřazení Šafářové. Sedmadvacátá nasazená vyhrála první set a ve druhém i ve třetím měla vždy jako první brejk. Ani jednou náskok ale neudržela a s Italkou Karin Knappovou prohrála 6:4, 4:6 a 4:6.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 miliónu liber):
Muži - dvouhra, 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Janowicz (24-Pol.) 2:6, 3:5 skrečon-line
Čtyřhra - 1. kolo:
Rosol, Brands (ČR/Něm.) - Fognini, Starace (It.) 6:4, 6:4, 6:4.
Ženy - dvouhra, 2. kolo:
Cetkovská (ČR) - Wozniacká (9-Dán.) 6:2, 6:2
Birnerová (ČR) - Curenková (Ukr.) 6:3, 6:4
Kvitová (8-ČR) - Švedovová (Kaz.) bez boje
Knappová (It.) - Šafářová (27-ČR) 4:6, 6:4, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Grönefeldová, Peschkeová (7-Něm./ČR) - Cibulková, Niculescuová (SR/Rum.) 6:4, 7:5.
Záhlavová-Strýcová, Görgesová (16-ČR/Něm.) - Beguová, Husárová (Rum./SR) 6:3, 6:4
Foretzová, Hrdinová (Fr./ČR) - Halepová, Tatišviliová (Rum./Gruz.) 2:6, 6:3, 6:3
Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Becková, Burjačoková (Něm./Ukr.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:3
Huberová, Mirzaová (6-USA/Ind.) - Voráčová, Zakopalová (ČR) 6:3, 3:6, 6:1
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) 7:5, 6:2.
Ostatní výsledky Wimbledonu zde.

Reklama

Související témata: