Hlavní obsah

Stachovskij - Federer 6:7, 7:6, 7:5, 7:6Černý den favoritů na Wimbledonu! Končí Federer i Šarapovová, další kosí zranění

Londýn
Aktualizováno

Černý den pro favority a favoritky na tenisovém Wimbledonu! Na nejslavnějším turnaji sezóny končí sedminásobný vítěz turnaje a obhájce titulu Roger Federer ze Švýcarska po prohře 7:6, 6:7, 5:7 a 6:7 se Sergejem Stachovským z Ukrajiny, loučí se i vítězka z roku 2004 Maria Šarapovová, která po setech 3:6, 4:6 nestačila na až 113. hráčku světového žebříčku Michelle Larcherovou de Britovou. Portugalka do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace. Středa je ve znamení zranění favoritů. Do zápasu ani nenastoupili Viktoria Azarenková a Nadalův přemožitel Steve Darcis. Během zápasu pak museli skrečovat kromě Radka Štěpánka také favorizovaní John Isner, Marin Čilič a Jo-Wilfried Tsonga.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Roger Federer, sedminásobný wimbledonský vítěz, se letos s turnajem loučí už ve 2. kole.

Článek
Fotogalerie

Před čtvrtfinále Federer vypadl ve Wimbledonu naposledy v roce 2002, kdy skončil už v prvním kole. Od té doby ovládl slavný turnaj v letech 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 a 2012. Letos v Londýně slavil výročí deset let od prvního triumfu.

"Není důvod k panice. Je třeba se vrátit k práci a být zase silnější. Ale samozřejmě, prohra mrzí kdekoli na světě a tady zvlášť," řekl Federer, kterého po porážce vyprovázeli fanoušci z centrkurtu potleskem vestoje. "To bylo fantastické a já vím, že chci hrát ještě několik let a doufám, že příští rok tady dojdu dál."

Federerovo vyřazení završilo turbulentní den v All England Clubu. Sedm hráčů zápas vzdalo nebo vůbec nenastoupilo, mezi nimi třeba druhá nasazená Viktoria Azarenková z Běloruska a Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Prohrála rovněž třetí nasazená Maria Šarapovová. V turnaji už od pondělí není ani další z favoritů Španěl Rafael Nadal.

"Nikdy jsem si nemyslel, že takový den zažiju," řekl americký bouřlivák a bývalý vítěz Wimbledonu John McEnroe při komentování v televizi.

Styl servis-volej zase slavil úspěch

Federer v zápase se Stachovským získal první set, ale Ukrajinec hrál výtečně, agresivně a praktikoval jako za starých časů útočný styl servis - volej. Další dvě sady vyhrál 116. tenista světa a ve čtvrtém vedl po brejku 2:1. Federer ale dokázal získat podání zpět a zdálo se, že se nadechuje k obratu. Jenomže Stachovskij odvrátil za stavu 5:6 skvělým volejem setbol a ve zkrácené hře zaskočeného favorita zdolal.

"Je to kouzelné, neuvěřitelné. Lépe jsem ani hrát nemohl. Všechno, co jsem chtěl, to jsem udělal a parádně jsem trefoval voleje," zářil Stachovskij, který si užíval svoji chvíli slávy a dlouho se na centrkurtu podepisoval fanouškům. "V utkání s Federerem hrajete vlastně proti dvěma, proti němu a proti jeho wimbledonské auře," dodal vítěz čtyř turnajů ATP.

"Zaslouží si uznání za koncovku, byl lepší v důležitých momentech. Servis volej hrál opravdu skvěle," ocenil Federer Stachovského, který postoupil ve Wimbledonu poprvé do 3. kola a bude hrát s Jürgenem Melzerem z Rakouska.

Pro Federera porážka znamená, že skončila jeho šňůra 36 účastí ve čtvrtfinále na grandslamech. S tenistou mimo elitní stovku navíc bývalý první hráč světa prohrál poprvé od roku 2005, kdy nestačil na Francouze Richarda Gasqueta, dnes devátého hráče světa, který tehdy figuroval v žebříčku ATP na 101. místě.

Obhájce titulu naposledy vypadl dříve v turnaji před deseti lety. Australan Lleyton Hewitt, který dnes skončil na raketě Němce Dustina Browna, prohrál v roce 2003 už v prvním kole.

Lékařské ošetření si vyžádala i Šarapovová

"Nemůžu se vymlouvat na chyby, které jsem udělala. Nehrála jsem dost agresivně, dost hluboko," řekla po nečekané prohře s De Britovou Šarapovová. "Brzká porážka ve Wimbledonu, tak výjimečném turnaji, se těžko vstřebává. Ale určitě odtud odjedu s hlavou vztyčenou, protože jinak to nejde. Zkusím najít pozitivní myšlenky, stanovím si další cíl a půjdu dál."

Šarapovová měla se soupeřkou od začátku problémy a moc nechybělo k tomu, aby šestadvacetiletá Ruska rozšířila početné řady tenistů, kteří z turnaje odstoupili kvůli zranění. Za stavu 3:4 ve druhé sadě podklouzla a odešla na desetiminutové ošetření do šatny. Ani po návratu nedokázala Šarapovová porážku odvrátit.

"Nepamatuji se, že bych předtím někdy spadla na kurtu třikrát v jednom zápase, což je divné, ale co se dá dělat. Vymlouvat se na to nebudu. Všimla jsem si, že padali i jiní, někteří se i zranili, ale musíme se s tím vyrovnat," řekla Ruska. Na kurtu nazlobeně říkala, že je nebezpečný. "Když třikrát spadnete, tak reagujete naštvaně, ale podmínky byly stejné pro obě a ona se s tím lépe vyrovnala," uvedla na adresu dvacetileté přemožitelky, která ještě nikdy nedokázala vyhrát turnaj WTA. V žebříčku byla Portugalka nejvýše na 75. místě.

Ruská hvězda zaznamenala nejhorší výsledek na grandslamu od vyřazení v prvním kole Australian Open před třemi lety. Zároveň vyrovnala své nejhorší vystoupení ve Wimbledonu, kde ve druhém kole skončila také v letech 2008 a 2009.

Azarenková do zápasu s Pennettaovou nenastoupila

Azarenková si poranila koleno v pondělním utkání prvního kola proti Portugalce Marii Joao Koehlerové. Po delším ošetřování se sice vrátila do hry a utkání vyhrála hladce 6:1, 6:2, dnes se ale několik minut před začátkem zápasu proti Italce Flavii Pennettaové odhlásila.

"Nevím, jestli je to kurtem, nebo počasím. Nedokážu si to vysvětlit," řekla Azarenková, kterou na postu světové dvojky po turnaji vystřídá Ruska Maria Šarapovová. "Bylo by dobré, kdyby někdo z All England Clubu vysvětlil, co se děje, nebo se to alespoň pokusil zjistit. Soupeřka spadla dvakrát a já jednou, ale ošklivě. Navíc nejsme zdaleka jediné," dodala.

Kvůli zraněním na kluzkém povrchu Wimbledon během tří hracích dnů přišel o deset hráčů. Již v úterý nedohráli zápasy Guido Pella a Romina Oprandiová, zatímco Philipp Kohlschreiber odstoupil kvůli chřipce. Letošní ročník aspiruje na překonání rekordu turnaje z roku 2008, kdy během Wimbledonu odstoupilo třináct tenistů ve dvouhře. Absolutní maximum mezi grandslamy patří předloňskému US Open, kde předčasně skončilo 17 hráčů (11 tenistů a 6 tenistek).

Podle správce Eddie Seawarda je však tráva stejná jako před rokem. "Na přípravě ani kropení jsme letos nic neměnili," prohlásil. Trojnásobný wimbledonský šampión Boris Becker přidal: "Při prvních zápasech to na trávě vždycky klouže. Tak to je už asi sto let."

Nadal proti Kubotovi nenastoupil

V turnaji dnes skončil také senzační přemožitel Rafaela Nadala Belgičan Steve Darcis. Až 135. hráč světového žebříčku přitom v pondělí vyřadil dvanáctinásobného grandslamového vítěze po vynikajícím výkonu ve třech setech. Dnes však devětadvacetiletý Belgičan oznámil, že k proti Lukaszi Kubotovi z Polska kvůli bolestem ramena nastoupit nemůže.

"Stalo se mi to v utkání proti Rafovi během prvního setu, kdy jsem upadl. Začal jsem to trochu cítit, ale po pár gamech už to bylo v pohodě," řekl Darcis. V noci na úterý nemohl spát - ne kvůli vzrušení z největší výhry v kariéře, ale kvůli bolesti.

"Doktoři a fyzioterapeuti odvedli dobrou práci, dneska je to trochu lepší, ale hrát se s tím nedá. Nemůžu podávat a ani z forhendu nemůžu udeřit do míče," řekl Darcis, jenž tak dopadl stejně jako loni Lukáš Rosol. Český tenista také z pozice outsidera v druhém kole vyřadil Nadala, ale v dalším kole vypadl. "Když porazíte hráče jako Rafa, chcete předvést víc. Hrál jsem možná nejlepší tenis svého života," litoval Belgičan.

Už ve třetím gamu vzdal Isner

Pouze dva gamy zvládl odehrát v druhém kole John Isner. Osmnáctý nasazený Američan, jenž před třemi lety hrál ve Wimbledonu nejdelší zápas historie, dnes absolvoval na londýnské trávě svůj nejkratší duel. Skončil už po čtvrthodině, protože si po pádu zranil levé koleno a za stavu 1:1 a 15:0 utkání s Francouzem Adrianem Mannarinem vzdal.

Kvůli zranění kolena nenastoupil k utkání druhého kola s Francouzem Kennym De Schepperem desátý nasazený Chorvat Marin Čilič a stejné problémy vyřadily i turnajovou šestku Jo-Wilfrieda Tsongu. Francouz po třetím setu skrečoval zápas s Lotyšem Ernestsem Gulbisem.

"Je to opravdu černý den. Nevím, v čem je problém," řekl Čilič. "Asi je to tím, že se na trávě musíte pohybovat jinak než na ostatních površích. A já jsem vysoký, tím trpí kolena," dodal.

Zranění ovlivnila i zápasy českých tenistů. Zatímco Štěpánek kvůli problémům se stehenním svalem skrečoval za stavu 2:6 a 3:5 duel s Polákem Jerzym Janowiczem, Petra Kvitová prošla do třetího kola bez boje, protože Jaroslava Švedovová k utkání pro zranění ruky nenastoupila.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
A. Murray (2-Brit.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:3, 6:3, 7:5
Stachovskij (Ukr.) - Federer (3-Švýc.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:5, 7:6 (7:5)
Gulbis (Lot.) - Tsonga (6-Fr.) 3:6, 6:3, 6:3 skreč
Mannarino (Fr.) - Isner (18-USA) 1:1 skreč
Mónaco (22-Arg.) - Ram (USA) 5:7, 6:2, 6:4, 6:2
Kubot (Pol.) - Darcis (Belg.) bez boje
De Schepper (Fr.) - Čilič (10-Chorv.) bez boje
Almagro (15-Šp.) - Rufin (Fr.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:3, 6:4
Robredo (32-Šp.) - Mahut (Fr.) 7:6 (7:3), 6:1, 7:6 (7:5)
Južnyj (20-Rus.) - Pospisil (Kan.) 6:2, 6:7 (3:7), 7:6 (9:7), 3:6, 6:4
Paire (25-Fr.) - Robert (Fr.) 6:4, 7:5, 6:4
Melzer (Rak.) - Reister (Něm.) 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (7:5), 6:2
Verdasco (Šp.) - Benneteau (31-Fr.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4), 6:4
Brown (Něm.) - Hewitt (Austr.) 6:4, 6:4, 6:7 (3:7), 6:2
Troicki (Srb.) - Kuzněcov (Rus.) 6:4, 6:3, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
De Britová (Port.) - Šarapovová (3-Rus.) 6:3, 6:4
Pennettaová (It.) - Azarenková (2-Běl.) bez boje
Bouchardová (Kan.) - Ivanovičová (12-Srb.) 6:3, 6:3
Bartoliová (15-Fr.) - McHaleová (USA) 7:5, 6:4
Doloncová (Srb.) - Jankovičová (16-Srb.) 7:5, 6:2
Stephensová (17-USA) - Petkovicová (Něm.) 7:6 (7:2), 2:6, 8:6
Suárezová (19-Šp.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 1:6, 6:3, 6:3
Puigová (Portor.) - Solerová (Šp.) 6:2, 5:7, 6:4
Flipkensová (20-Belg.) - Jovanovská (Srb.) 6:4, 6:4
Giorgiová (It.) - Cirsteaová (22-Rum.) 7:6 (9:7), 7:6 (8:6)
Cornetová (29-Fr.) - Hsieh Su-wei (Tchaj-wan) 6:3, 6:2.
Výsledky českých hráčů na Wimbledonu zde.

Reklama

Související témata: