Hlavní obsah

Na kurtu jde sranda stranou, tak Berdych vtipkuje na síti. Sociální

Londýn

Tenista Tomáš Berdych se stal hvězdou sociálních sítí. Od založení účtu na Twitteru před třemi týdny už získal přes 17 tisíc fanoušků. Soustředěnost světové šestky na kurtu střídají na internetu vtipné repliky, zábavné koláže, různé citace a fotky.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych

Článek

"Je to dobrá zábava. Alespoň se může člověk trošku vyřádit. Docela mě to chytlo," líčil Berdych nadšeně po úterní výhře v 1. kole Wimbledonu nad Slovákem Martinem Kližanem, když se místo forhendů a smečí probírala jeho nová aktivita.

Dosud Berdycha fanoušci znali jako loňského vítěze Davisova poháru, či finalistu Wimbledonu 2010 a hráče, který je na kurtu zanícený do hry bez výraznějších gest. "Všichni by nejradši viděli, že si před zápasem na kurtu ťukneme šampaňským, po každém střídání se plácneme po zádech. To dneska nejde. Sport se od toho musí úplně separovat, jsou to dva naprosto odlišné světy," řekl Berdych.

"Když člověk vleze na kurt, nemůže absolutně dělat srandičky. Ale když má člověk na Twitter čas, může si promyslet vtípek, je to jiný," usmál se.

Vtípky se množí

Vtipem na internetových sítích opravdu jen srší. Po osmém triumfu Rafaela Nadala na Roland Garros napsal: "Rafa má nové číslo, musíte volat na 8 - 63 62 63." Před Wimbledonem zase vytvořil koláž, na které vylézá z trávy na centrkurtu krtek a u hlavy mám bublinu se slovy: "Říkali jste Nole (Djokovič), nebo Mole (krtek)."

"Lidi by byli nejradši, aby tam bylo co tři minuty něco nového. Na druhou stranu, když mám půl dne volno a něco píšu, tak mi zase napíšou, že tam dávám moc věcí a ať jdu radši trénovat. Člověk se nezavděčí," řekl Berdych. Je připraven i na to, že se objeví také sprosté vzkazy. "To bude vždycky. Pokud to člověk chce dělat a mít z toho srandu, je to lepší řešit vtipně a oni pak nemají na co reagovat," řekl.

Twitter je favoritem

Sedmadvacetiletý Berdych dosud psal své postřehy na Facebook, kde také umisťoval fotografie a reagoval na vzkazy fanoušků. Nyní se soustředí na Twitter. "Je to kontaktnější, rychleji to funguje. Něco napíšu, někdo hned reaguje. Facebook je statičtější, už jde dolů, není tak populární jako dřív," míní tenista.

Všechny příspěvky si píše a vytváří sám. Občas mu dá práci najít ideální fotku, nebo obrázek, z kterého vytvořit komiksovou koláž. Už stihl zaregistrovat, kteří fanoušci ostatních hráčů na něj reagují. "Jsou spíš ze strany Djokoviče a Murrayho. Od Federera a Nadala, ti mají svůj svět."

K založení účtu už vyhecoval i přítelkyni Ester a překvapili ho rodiče. Jeho matka sleduje fotky, které na internet dává. "Je fakt dobrá," ocenil.

Píše vše v angličtině, i když už použil i morseovku, a měnit to nehodlá. "Když napíšu něco česky, všichni se hned ptají, co to znamená. V angličtině tomu snad i u nás už každý rozumí. A když ne, není těžké si to přeložit. Nepíšu slohy," dodal.

Reklama