Hlavní obsah

Berdych se diví stížnostem na wimbledonskou trávu. Na olympiádě klouzala víc, upozornil

Londýn

Tomáše Berdych se diví dohadům a stížnostem na travnatý povrch ve Wimbledonu. Tenisté letos v All England Clubu často padají, je hodně zranění a mnozí označili za důvod kvalitu povrchu.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Tomáš Berdych zatím ve Wimbledonu neztratil ani set

Článek

"Je v posledních dvou dnech populární si stěžovat na trávu, ale dost mě to překvapuje," řekl Berdych po výhře v druhém kole. "Hraje se na trávě, holt člověk párkrát spadne, ale nevidím v tom rozdíl než v letech předtím," řekl.

I sedmý nasazený Berdych už se ocitl na zemi. Spadl jednou v prvním kole a jednou v druhém. "Mám čárku, ale to je v pořádku," řekl a vzpomněl si na loňský olympijský turnaj, který se hrál v All England Clubu necelé tři týdny po Wimbledonu. "Tam to klouzalo, ale teď jsou kurty úplně super," konstatoval.

Musí se na tom umět hýbat

Podobně jako Berdych mluvili bývalí šampioni Američan John McEnroe, Němec Boris Becker i poslední český vítěz z roku 1973 Jan Kodeš. "Je to tráva. Suchá drhne, a když je vlhká, tak podkluzuje. Musí se na tom umět hýbat," řekl Kodeš.

V turnaji už skončili sedminásobný vítěz Roger Federer ze Švýcarska i Španěl Rafael Nadal. "Oba jsou ale v druhé polovině pavouku, v té mé jsou všichni, co tam mají být, takže se pro mě nic nemění," řekl Berdych k vývoji turnaje.

Český hráč upozornil, že by se mělo mluvit nejen o vyřazení hvězd, ale i o hráčích, kteří je porazili. "Já vím, jaké to je tady porazit Rogera, a je to nádherné," řekl Berdych, který Federera porazil ve čtvrtfinále Wimbledonu v roce 2010.

V témže roce Berdych došel v All England Clubu do finále, což je jeho dosud největší grandslamový úspěch. "Je to fakt, ale taky minulost. Nikdo mi nedá nic zadarmo a teď je třeba se soustředit na turnaj," řekl.

Máme šanci je vystřídat

K úspěchu je podle něj třeba vybalancovat formu, ale také tlak a nervozitu. "Malá nervozita před zápasem je vždy a ani bez tlaku se hrát nedá. Ale je třeba to udržet v ideální hladině," podotkl.

Na grandslamech vládne v posledních letech čtveřice Federer, Nadal, Srb Novak Djokovič a Brit Andy Murray. Letos už jsou ovšem dva z nich ze hry a teoreticky se otevírá šance pro další hráče včetně Berdycha získat premiérový velký vavřín.

"Dřív byl nás ostatních problém, že jsme nedokázali najít recept, jak je porážet a předběhnout je. Když to teď půjde, tak máme všichni stejnou šanci se tam posunout a vystřídat je," řekl Berdych. "Je třeba pracovat a dělat všechno, co mám, a v tom být trpělivý. Tak to může pak za nějakou dobu přijít," uvažoval tenista.

Další krok k případné slávě musí Berdych udělat v sobotním 3. kole proti Kevinu Andersonovi. Jihoafričana porazil ve všech osmi předešlých duelech. "Bylo to vždy hodně vyrovnané. Výborně podává, hraje agresivně, ale dosud se mi dařilo zvládat líp těžké situace. V tom byl rozdíl a já doufám, byť každá lajna musí jednou skončit, tak že to nebude teď," přál si sedmadvacetiletý Berdych.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články